ARHEOLOZI DEŠIFROVALI DREVNO TAJANSTVENO PISMO STARO 4000 GODINA? Pojedini eksperti nisu ubeđeni, sumnjaju u autentičnost predmeta
Foto: EPA-EFE/SANTI OTERO

nauka

ARHEOLOZI DEŠIFROVALI DREVNO TAJANSTVENO PISMO STARO 4000 GODINA? Pojedini eksperti nisu ubeđeni, sumnjaju u autentičnost predmeta

Planeta -

Misteriozno drevno linearno elamitsko pismo, koje se koristilo između 2300. i 1800. godine pre nove ere na području južnog Irana možda je konačno dešifrovano, iako su neki stručnjaci još uvek skeptični.

Dodatno, piše Sajens alert, moguće je da artefakti korišćeni za dešifrovanje natpisa nisu nabavljeni na zakonit način.

Svega 40ak poznatih primera linearnog elamitskog pisma sačuvano je do danas, zbog čega ga je teško u potpunosti dekodirati. Ali stručnjaci u novom istraživanju tvrde da su uspeli u tome.

Drugi naučnici uspeli su ranije da dešifruju neke linearne elamitske natpise, a autori nove studije objavljene u nemačkom Žurnalu asirologije i bliskoistočne arheologije nadovezali su se na te prethodne radove upoređujući sistem pisanja na osam linearnih elamitskih natpisa sa tekstovima pisanim klinastim pismom.

linearno elamitsko pismo
foto: Printscreen/degruyter

Klinasto pismo je već dešifrovano i s obzirom na to da datira iz otprilike istog vremenskog razdoblja, verovatno sadrži imena istih vladara i njihove titule i koristi neke od sličnih izraza za opisivanje vladara.

Stručnjaci navode da su na taj način uspeli da otkriju šta znače mnogi drugi simboli elamitskog pisma, ali je i dalje ostalo nepoznato oko 3,7 posto elamitskih znakova. Naime, ovo pismo ima više od 300 simbola koji predstavljaju različite zvukove, poput znaka u obliku polumeseca koji zvuči kao "pa", naveo je tim.

Tim je preveo jedan kratki tekst koji kaže: "Puzur-Sušinak, kralj Avana. Božanstvo Insušinak ga voli." Dodaje da svakoga ko se pobuni protiv Puzur-Sušinaka treba uništiti. Naučnici navode da će u budućnosti biti objavljeno više privoda kompletnih tekstova.

Arheolog Fransoa Dese sa Univerziteta u Teheranu i Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) odbio je da komentariše ove rezultate. Laj Sajens je kontaktirao nekoliko drugih stručnjaka koji nisu bili povezani s istraživanjem i zatražio njihovo mišljenje. Većina je ili odbila komentar ili nije odgovorila na upit.

Međutim, asirolog Džejkob Dal sa Oksforda izrazio je sumnju u autentičnost nalaza. On proučava proto-elamitsko pismo i nije se složio s izjavom arheologa u studiji u kojoj se navodi da su proto-elamitski i linearni elamski blisko povezani.

Dodatno, brine ga što je tim pri svojoj analizi koristio natpise pronađene na arheološkom nalazištu Konar Sandal iz bronzanog doba, koje se nalazi blizu Jirofta, grada u Iranu.

"Ti natpisi imaju sumnjiva obeležja, možda se radi o krivotvorinama. Mada artefakti iz Konar Sandala ne pripadaju grupi od osam novih natpisa koji su bili ključni za dešifriranje, upitna je činjenica da su ih uopšte koristili", rekao je Dal.

Stručnjaci nisu baš sigurni odakle potiče osam linearnih elamitskih natpisa. Sedam se nalazi u kolekciji Husanga Mahbubijana, dok je osmi u kolekciji Martina Skojena, norveškog biznismena i kolekcionara.

Norveška policija je 24. avgusta 2021. zaplenila natpis u vlasništvu Skojena i stotine drugih artefakata u njegovoj zbirci.

U izvještaju koji je u martu objavio Muzej kulturne istorije u Oslu navodi se da kolekcionar "nije uspeo da dostavi dokumentaciju o legalnoj nabavci iz Irana i da dokazi ukazuju na pljačku, krijumčarenje i nezakonitu trgovinu".

U julu je kolekcija Skojen kritikovala ovaj izveštaj i navela da su optužbe neosnovane.

Dese je 2018. napisao da mu je Mahbubijan rekao da su artefakti izvezeni u Evropu pre 1970. Iranski stručnjaci sproveli su metaluršku i hemijsku analizu na artefaktima iz Mahbubijanove zbirke i nisu pronašli dokaze o krivotvorenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track