OPŠTI HAOS OKO ZAPOROŽJA Bombe oko nuklearke, reaktor ugašen, Rusi tvrde da su odbili ukrajinski napad i naneli im velike gubitke
Foto: Printscreen/Twitter

rat u ukrajini

OPŠTI HAOS OKO ZAPOROŽJA Bombe oko nuklearke, reaktor ugašen, Rusi tvrde da su odbili ukrajinski napad i naneli im velike gubitke

Planeta -

Generalni direktor Međunarodnog crvenog krsta Robert Mardini pozvao je danas na hitan prekid sukoba oko nuklearne elektrane Zaporožje, upozorivši da se malo toga može učiniti u slučaju velike katastrofe.

Nuklearka Zaprožje, najveća u Evropi, od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

Ruska i ukrajinska strana danima razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

"U slučaju nuklearnog curenja biće teško, ako ne i nemoguće pružiti humanitarnu pomoć...Taj scenario bio bi ogroman incident i ne bi moglo da se učini mnogo šta da se spreče teže posledice", rekao je Mardini novinarima na pitanje o eventualnoj reakciji u slučaju katastrofe u najvećoj evropskoj nuklearki.

Ukrajinska i ruska strana međusobno se optužuju za granatiranje Zaporožja, a ukrajinski operater elektrane objavio je da je zbog ruskog granatiranja ugasio jedan od dva još uvek aktivna reaktora.

Rano jutros, na dan kada delegacija inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju treba da obiđje Zaporožje, ukrajinske snage obučene u Velikoj Britaniji počele su iznenadnu artiljerijsku pripremu i prešle su reku Dnjepar kod grada Energodara gde se nalazi centrala, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ruske snage su dve diverzantske grupe od oko 60ak Ukrajinaca uz pomoć helikoptera prikovale za obalu Dnjepra i sprečile u pokušaju da skrenu pažnju od katastrofe u koju su zapale ukrajinske oružane snage, izazivanja panike i podizanja morala Ukrajinaca.

"Trenutno je u toku uništavanje diverzantske grupe oružanih snaga Ukrajine uz učestvovanje helikoptera vojnog vazduhoplovstva", navodi se u saopštenju ministarstva objavljenom rano jutros i dodaje da su ruske snage proterale ukrajinske komandose i potopili im dva broda.

Zaporožje, Igor Konašenkov
foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY, Printscreen/YouTube

Iz Moskve navode da je plan bio dugo pripreman i da je imao podršku iz Brisela i Velike Britanije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedeljama unazad je tvrdio da Rusi ugrožavaju Zaporošku nuklearnu centralu, dok su sve vreme njegove snage otvoreno granatirale to područje optužujući Ruse da su to oni sami činili.

Navodno je plan bio da pod pritiskom javnosti Rusi potpuno demilitarizuju područje elektrane i da onda Ukrajinci na prepad zauzmu elektranu i tada dočekaju kao "oslobodioci i faktor stabilnosti” međunarodnu komisiju.

Pojedini analitičari, međutim, navode da su Rusi imali podatke o svakom potezu ukrajinskih snaga, zahvaljujući kojima su rano jutros sprečili upad ukrajinskih specijalaca na elektranu.

Ruski izvori navode da je u ukrajinskom napadu na ruske položaje stradalo dosta civilnih građevine a ima i civilnih žrtava, mada nezavisne potvrde ove informacije nema. Navodno su ukrajinci za napad na nuklearnu elektranu koristili američke haubice M777 kalibra 155 mm.

Ruske snage su, navodno, uspele da ih "saseku" i nateraju da se vrate na obalu reke, dok su istovremebno otvorili vatru na polazne pozicije desanta na obalama Dnjepra i tom prilikom je stradalo desetak oficira britanske armije. Ni za ove izveštaje nema nezavisne potvrde.

Nakon prvog talasa, Ukrajinci su na dve barže ukrcali po 140 specijalaca i bez realne vatrene podrške poslali ih u napad. Ruska avijacija je potopila obe barže i u talasima Dnjepra je nestalo 280 specijalaca koje su obučavali Britanci. Pretpostavlja se da su napad na desante barže izveli helikopteri Ka-52.

Rusija smatra da je jutros poginulo oko 350 ukrajinskih vojnika, od kojih 280 su bili obučavani u Britaniji a dva ukrajinska oficira su zarobljena.

Oglasila se i ukrajinska strana

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak optužio je danas ruske snage za napade na grad Energodar u čijoj se blizini nalazi nuklearna elektrana Zaporožje koju danas treba da poseti misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Rusija izvodi pokazne napade na Energodar, gađajući zvaničnu rutu misije IAEA, kako bi za to okrivila Ukrajinu. Kuće su uništene. To je demonstracija prvog interesa Rusije za inspekciju, naveo je Podoljak u objavi na svom Tviter nalogu.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/A.Kiš/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track