MISTERIOZNA UPALA PLUĆA ODNELA TRI ŽIVOTA U ARGENTINI Još šestoro zaraženih pneumonijom nepoznatog porekla: Liči na kovid ali nije
Foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

MISTERIOZNA UPALA PLUĆA ODNELA TRI ŽIVOTA U ARGENTINI Još šestoro zaraženih pneumonijom nepoznatog porekla: Liči na kovid ali nije

Planeta -

Strah od nove smrtonosne epidemije virusa počeo je da se širi nakon što su tri osobe preminule u Argentini ove sedmice od misteriozne upale pluća.

Još šest osoba inficirano je "pneumonijom nepoznatog porekla", saopštile su zdravstvene vlasti Argentine.

Od devetoro zaraženih, osmoro su zdavstveni radnici, a jedan je pacijent na odeljenju intenzivne nege koji se lečio u privatnoj klinici u Tukumanu - malom regionu severozapadno od prestonice Buenos Ajresa.

Zdravstveni zvaničnici izrazili su zabrinutost nakon što su testovi na 30 infekcija, uključujući kovid i grip, bili negativni, potvrdio je za lokalne medije ministar zdravlja Tukumana Lusi Medina Ruiz.

"Ono što je zajednično ovim pacijentima je teško respiratorno stanje sa obostranom upalom pluća veoma sličnom kovidu, ali je to isključeno", rekao je Ruiz.

U međuvremenu je tim iz Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti počeo da prati ove slučajeve, a naučnici iz Svetske zdravstvene organizacije takođe motre na situaciju.

"To je očigledno zabrinjavajuće, ali su nam i dalje potrebne ključne informacije o prenosu i nadamo se o osnovnom uzroku", rekao je za Telegraf profesor Devi Sridar, predsedavajući za globalno zdravlje na Univerzitetu u Edinburgu.

Uzroci nepoznatog virusa poslati su na testiranje na Malbran Institut u Buenos Ajresu i na Nacionalnu administraciju zdravstvenih laboratorija i instituta.

Lokalni zvaničnici takođe ispituju vodu i kanalizaciju u toj oblasti zbog mogućeg trovanja.

Poslednja žrtva virusa jee 70-godišnja žena koja je umrla u četvrtak. Ona je primljena u bolnicu u kojoj su radili zdravsteni radnici.

Sumnjalo se da je ona "nultni pacijent", ali je Ruiz rekao da se ove činjenice i dalje ispituju.

Prvi pacijent je umro u ponedeljak, a drugi u sredu, nakon što su svi patili od "teškog raspiratornog stanja sa obostranom pneumonijom, veoma sličnoj kovidu".

Prvih šest pacijenata počelo je da pokazuje simptome između 18. i 22. avgusta. Zvaničnici međutim nisu rekli kada su poslednja tri pacijenta počela da pokazuju simptome, ali su dodali da su dve u bolnici na lečenju, a treća je kod kuće gde se prati njeno stanje.

Do nove misteriozne bolesti došlo je dve i po godine nakon što je korona virus počeo da se širi svetom.

Nekoliko drugih bolesti je od tada izazvalo strah od još jedne pandemije, a SAD su nedavno proglasile vanredno stanje zbog majmunskih boginja.

Kurir.rs/Njujork post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track