RAMPA ZA SUSEDE Tri baltičke zemlje zabranile ulazak građanima Rusije: Ovo je pitanje bezbednosti, morala i politike
Foto: Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia

rat u ukrajini

RAMPA ZA SUSEDE Tri baltičke zemlje zabranile ulazak građanima Rusije: Ovo je pitanje bezbednosti, morala i politike

Planeta -

Članice Evropske unije - Litvanija, Letonija i Estonija dogovorile su se da ograniče ulazak ruskih državljana koji putuju iz Rusije i Belorusije, saopštili su u sredu njihovi ministri spoljnih poslova.

Tri baltičke zemlje očekuju da će zabrana ulaska biti na snazi od sredine septembra, nakon što dobije formalno odobrenje od nacionalnih vlada, rekao je letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs.

"Proteklih nekoliko nedelja i meseci drastično je povećan granični prelaz ruskih državljana koji imaju šengenske vize. Ovo postaje pitanje javne bezbednosti, ovo je i pitanje moralne i političke prirode“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Zemlje će vratiti sve ruske državljane sa vizama za ulazak u otvorenu šengensku zonu EU. Izuzeci će biti iz humanitarnih i porodičnih razloga, vozači kamiona, diplomate.

Direktni letovi između Rusije i EU otkazani su nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, ostavljajući Rusima malo opcija da putuju u Uniju.

Šema bi bila prva te vrste u Evropskoj uniji. Estonija ima blažu zabranu od 18. avgusta, zabranjujući ulazak samo Rusima koji imaju šengenske vize koje su izdale estonske vlasti.

Finska, koja se takođe graniči sa Rusijom, ne pridružuje se zabrani zbog pravne nesigurnosti oko toga da li može da odbije ruske državljane sa šengenskim vizama koje su izdale druge evropske nacije, rekao je na brifingu finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto.

"Možete li zapravo da poništite čitave šengenske principe? Ovo je, u ovom trenutku, još uvek nejasno", rekao je on.

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track