OVO JE NAJSTARIJI SISAR NA SVETU: Živeo je pre 225 miliona godina i ličio je na krticu
Foto: Shutterstock/Openfinal

popularna nauka

OVO JE NAJSTARIJI SISAR NA SVETU: Živeo je pre 225 miliona godina i ličio je na krticu

Planeta -

Najstariji sisar na svetu identifikovan je uz pomoć fosislnih zubnih ostataka.

Brazilodon kvadrangularis je bilo malo stvorenje nalik krticu, dugačko oko 20 centimetara, koje je živelo zemljom pre 225 miliona godina u isto vreme kada i neki od najstarijih dinosaurusa i baca svetlo na evoluciju savremenih sisara, navodi tim brazilskih i britanskih naučnika.

najstariji sisar
foto: Printscreen/CNN

Do otkrića su došli istraživači iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu, Kraljevskog koledža u Londonu i Federalnog univerziteta Rio Grande do Sul u Porto Alegreu.

Naučnici su se oslanjali na tragove fosila tvrdih tkiva kao što su kosti i zubi. To je zato što žlezde sisara, koje proizvode mleko, nisu sačuvane ni u jednom fosilu pronađenom do danas.

Do sada se Morganukodon smatrao prvim sisarom, sa izolovanim zubima koji pokazuju da datira oko 205 miliona godina. Morganukodon je imao malo telo nalik glodaru i dugačko lice slično civetki.

Sada su eksperti utvrdili da je Brazilodon kvadrangularis živeo pre 225 miliona godina, 25 miliona godina nakon trećeg i najvećeg masovnog izumiranja, kada je više od 90% vrsta u okeanu je nestalo i 70% kopnenih životinja je izumrlo.

Marta Rihter, naučni saradnik u muzeju i koautorka studije rekla je CNN-u da se ranije verovalo da je brazilodon bio "napredan reptil“, ali je ispitivanje njegovih zuba #definitivno“ pokazalo da je u pitanju sisar.

"Ako razmišljate o gmizavcima, oni imaju mnogo, mnogo različitih zamenskih zuba tokom svog života, ali mi sisari imamo samo dva seta. Prvo, mlečne zube, a zatim stalne.To je ono što definiše sisare", rekla je ona.

Brazilodon je najstariji izumrli kičmenjak sa dva uzastopna seta zuba - mlečnim i jednim stalnim, naveli su stručnjaci.

Rihter i njene kolege ispitale su tri donje vilice ove vrste, koja je živela u regionu koji danas pokriva najjužniji deo Brazila. Pod mikroskopom su otkrili "vrstu zamenskih zuba koji su prisutni samo kod sisara", rekla je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track