MAĐARSKI UDŽBENIK IZ GEOGRAFIJE RAZBESNEO KIJEV Tvrdi se da je Krim ruski, a u Ukrajini se vodi građanski rat bez učešća Rusije
Foto: Shutterstock

spor

MAĐARSKI UDŽBENIK IZ GEOGRAFIJE RAZBESNEO KIJEV Tvrdi se da je Krim ruski, a u Ukrajini se vodi građanski rat bez učešća Rusije

Planeta -

Mađarski nezavisni internet portal Teleks skrenuo je pažnju na novinu nastavnog plana i programa u ovoj zemlji, čiji su autori zapeli za oko udžbeniku geografije za 8. razred. To je zvanični udžbenik koji je izradio državni centar OFI i obavezan je udžbenik za mađarske studente, prenosi ukrajinski portal Evropska pravda.

Odeljak knjige, koji se bavi Ukrajinom, iznenadio je mnoge.

Portal naglašava da nije moguće utvrditi kada je učenik izdat. Neki elementi na stranici o Ukrajini sadrže metapodatke iz 2019. godine – tako da se ne može sa sigurnošću reći kada je mađarskim studentima počela da se daje „alternativna verzija ukrajinske geografije“.

Mađarski autori su tako lišili Ukrajinu suvereniteta nad krimskim planinama, govoreći deci da su Karpati jedine planine u Ukrajini, „ u čijem podnožju se nalaze istorijski mađarski gradovi: Ungvar (Užgorod), Munkač ( Mukačevo), Hust “, uče mađarski školarci.

Udžbenik postaje još zanimljiviji kada počne da se govori o novijoj istoriji. Mađarski školarci uvereni su da je u Ukrajini građanski rat, u koji Rusija svakako nije umešana.

" U višenacionalnoj Ukrajini, distribucija nacionalnosti na teritoriji je veoma neujednačena. Većina su Ukrajinci po nacionalnosti, ali na istoku zemlje je značajan udeo Rusa, a na poluostrvu Krim oni su većina. Dvojica Istočnoslovenski jezici (ruski, ukrajinski) su veoma slični, a „Većina stanovništva govori mešovitim rusko-ukrajinskim jezikom. Uprkos tome, dve etničke grupe su često u međusobnom sukobu. Njihov sukob je takođe izazvao oružani sukob oko poluostrva Krim“, tvrdi se u tekstu.

Kurir.rs/Teleks/Evropska pravda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track