ISPOVEST BESKUĆNIKA NEMAČKOM PREDSEDNIKU: Na ulicu ga izbacio sin, a tek onda počinje pravi pakao!
Foto: EPA

drama

ISPOVEST BESKUĆNIKA NEMAČKOM PREDSEDNIKU: Na ulicu ga izbacio sin, a tek onda počinje pravi pakao!

Planeta -

Mnogim stanovnicima Nemačke život postaje sve teži zbog poskupljenja svega.

Na ovo je upozorio nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u nedelju kada je sa suprugom Elke Budenbender posetio centar za beskućnike u Berlinu, prenosi časopis Feniks.

Bračni par je zajedno poslužio kafu i podelio doručak stanarima centra. Jedan od njih je Hari, 78-godišnji muškarac koji je beskućnik od novembra prošle godine. „Sin me je izbacio na ulicu“, rekao je Hari.

Pre toga starac je imao spor sa sinom oko nasledstva. Nakon što je doživeo moždani udar i šest nedelja proveo u bolnici, završio je u ustanovi za beskućnike. "Nisam imao ništa sa sobom. Centar mi je dao sve što mi je bilo potrebno za svakodnevni život, od paste za zube do odeće", rekao je Hari.

beskućnik, Italija, pandemija, koronavirus
foto: EPA / FABIO FRUSTACI

Savezni predsednik Štajnmajer strahuje da će sve više ljudi u Nemačkoj izgubiti svoje domove zbog poskupljenja u jesen i zimu. "Ovo ugrožava siromašne ljude i porodice koje više nisu u mogućnosti da plaćaju stanarinu ili račune za komunalije zbog rasta cena. Sada moramo da radimo zajedno kako bismo osigurali da niko ko se nađe u teškoćama da plati zbog rastućih troškova stanovanja ne ostane bez kući ili čak završiti na ulici“, rekao je predsednik.

Štajnmajer je za Dan beskućnika u svoju kancelariju pozvao političare, lekare, predstavnike stambene industrije i bivše beskućnike. Savezna ministarka građevinarstva Klara Gejvic (SPD) istakla je da ni opštine, ni savezne države ni savezna vlada ne mogu same da se bore protiv beskućništva.

"Morate da komunicirate na svim nivoima. Na primer, moramo da razgovaramo sa MUP-om, kako da uradimo bolju prevenciju nasilja za ljude na ulici", rekao je političar.

Specijalista socijalne medicine Gerhard Trabert pozdravio je Štajnmajerove reči. Savezni predsednik preuzima odgovornost za naše društvo, ali vrlo jasno i za donosioce političkih odluka, rekao je Trabert.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track