POSLEDNJA EVROPSKA KRALJICA: Posle smrti Elizabete ona je ostala jedina suverenka, ali njih dve ne mogu biti više različite VIDEO
Foto: EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN

margareta druga

POSLEDNJA EVROPSKA KRALJICA: Posle smrti Elizabete ona je ostala jedina suverenka, ali njih dve ne mogu biti više različite VIDEO

Planeta -

Danska kraljica Margrete II, evropski monarh sa najdužim stažom i jedina vladajuća kraljica nakon smrti kraljice Elizabete Druge, obeležila je svoj jubilej nizom skromnijih proslava u znak poštovanja prema preminuloj rođaci

Margret, 82, izuzetno popularna monarhija poznata po svojoj ljubavi prema umetnosti, kao i po svom pušenju, navodno je sama donela odluku. Prvobitno je trebalo da obeleži 50. godišnjicu njenog stupanja na danski tron u januaru, ali su svečanosti znatno smanjene zbog pandemije.

Očekivalo se da će se ovog vikenda održati pune proslave širom zemlje, ali su potom ponovo ublažene nakon smrti kraljice Elizabete u četvrtak.

Palata je saopštila da je odluka doneta "na zahtev kraljice", prenose danski mediji.

U pismu saučešća kralju Čarlsu III, Margreta je kraljicu Elizabetu nazvala „velikom figurom među evropskim monarsima i velikom inspiracijom za sve nas. Užasno će nam nedostajati.”

Otkazana je povorka kočijama ulicama Kopenhagena, kao i nastup na balkonu.

„Posle 50 godina na tronu, kraljica Margreta je sada kraljicanajduže živi monarh na evropskom tlu.

Margret je krunisana za kraljicu sa 31 godinom 14. januara 1972. godine.

U vreme njenog pristupanja, samo 45% Danaca je bilo za kraljevsku porodicu, protiveći se njenom mestu u modernoj demokratiji. Danas uživa podršku više od 80% stanovništva.

Margret, koja je ostala udovica 2018. godine, zaslužna je za modernizaciju institucije i ohrabrila brak dvojice svojih sinova sa neplemenicima. Hvaljena je što je ostala bez skandala i nepolitička.

Margret je više puta govorila da će ostati na tronu dok ne umre. Ona je 2019. rekla švedskom dnevniku Ekpressen: „Nameravam da ostanem na mestu dok sam živa. Moja misija je doživotna.” Rekla je da će abdikacija doći u pitanje samo ako se ozbiljno razboli.

Njen sin, prestolonaslednik Frederik, 54, trebalo bi da je nasledi.

Njena reputacija osobe koja voli zabavu ojačala je u maju ove godine, kada se vozila na rolerkosteru u zabavnom parku Tivoli u Kopenhagenu, uspevajući da zadrži kapu.

Smatra se veštim vizuelnim umetnikom, ilustrovala je nekoliko knjiga i svoja dela izlagala u muzejima u zemlji i inostranstvu. Takođe je radila kao kostimograf i scenograf u Kraljevskom danskom baletu i Kraljevskom danskom pozorištu. Margret, lingvista, takođe je učestvovala u prevodilačkim projektima, uključujući prevod knjige Simon de Bovoar "Svi ljudi su smrtni" iz 1981. godine, pod pseudonimom.

Odluku o otkazivanju uličnih žurki i narodnog festivala koji bi trebalo da se održe u subotu donela je kraljevska porodica. Kraljica je trebalo da se pojavi na balkonu palate Amalijenborg sa članovima svoje porodice, pre nego što se svečano provozala kočijom ulicom Stroget u centru Kopenhagena do Gradske kuće.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track