USPEŠNA KONTRAOFANZIVA UKRAJINCA: Šta gubici na bojnom polju znače za Putina i koji će biti njegov sledeći potez?
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

analiza bbc

USPEŠNA KONTRAOFANZIVA UKRAJINCA: Šta gubici na bojnom polju znače za Putina i koji će biti njegov sledeći potez?

Planeta -

Očekivalo bi se da vodeći sedmični informativni program ruske državne televizije trubi o uspesima Kremlja. Ali nedeljno izdanje ove emisije počelo je neobičnim priznanjem, piše BBC

"Na prvim linijama specijalne operacije [u Ukrajini], ovo je bila najteža nedelja do sada“, rekao je namgrođeni voditelj Dmitrij Kiseljov. "Naročito je bilo teško na frontu u Harkovu, gde su nakon napada neprijateljskih snaga koje su brojčano nadmašile naše, ruske trupe bile prisiljene da napuste gradove koje su prethodno oslobodile", nastavio je on.

Britanski servis navodi da bi "oslobođene" gradove trebalo čitati kao "okupirane" budući da je Moskva te oblasti zauzela pre nekoliko meseci, ali nakon munjevite kontraofanzive ukrajinske vojske, ruska vojska je izgubila značajnu teritoriju na severoistoku Ukrajine.

Ipak, ruski državni mediji drugačije tumače situaciju. Zvanično, ono što se dogodilo u oblasti Harkova u Rusiji se ne naziva "povlačenjem“.

"Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je glasine da su ruske trupe sramotno pobegle iz Balaklije, Kupjanska i Izjuma. Nisu pobegle. Ovo je bilo unapred planirano pregrupisanje“, navodi se u najnovijem izdanju vladinog lista "Ruska gazeta“.

U tabloidu Moskovski Komsomoletc, vojni analitičar je zauzeo drugačiji stav: "Jasno je da smo potcenili neprijatelja. Ruskim snagama je trebalo predugo da reaguju i došlo je do kolapsa... Kao rezultat toga, pretrpeli smo poraz i pokušali da minimiziramo gubitak povlačenjem naših trupa kako ne bi bile opkoljene".

Ukrajina, Ukrajinska Vojska
foto: Profimedia

Bes

Ovaj poraz izazvao je bes na društvenim mrežama i među "patriotskim“ ruskim blogerima, koji su optužili svoju vojsku za greške, baš kao i čečenski lider Ramzan Kadirov.

"Ako danas ili sutra ne dođe do promena u strategiji“, upozorio je Kadirov, "biću primoran da razgovaram sa rukovodstvom ministarstva odbrane i rukovodstvom zemlje da im objasnim pravu situaciju na terenu. To je veoma interesantna situacija. Ovo je zapanjujuće."

Prošlo je više od šest meseci od kada je ruski lider Vladimir Putin naredio potpunu invaziju na Ukrajinu. U danima koji su usledili, ruski političari, komentatori i analitičari na TV-u predviđali su da će ruska "specijalna vojna operacija“ biti završena za nekoliko dana, da će ukrajinski narod pozdraviti ruske trupe kao oslobodioce i da će se ukrajinska vlada srušiti kao kula od karata.

To se nije dogodilo.

Umesto toga, više od šest meseci kasnije, ruska vojska gubi tlo pod nogama. Ključno je pitanje da li će ovo imati političke posledice po Vladimira Putina?

Na kraju krajeva, više od 20 godina, Putin je, u ruskoj eliti, uživao reputaciju pobednika jer je uvek uspevao da se izvuče iz najteže situacije. Ukratko, zato kao mađioničar izvlačio se iz nemogućih situacija.

To se promenilo posle 24. februara.

Koji je sledeći Putinov potez? Poslednjih šest meseci sugeriše da je odluka predsednika Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu bila pogrešna procena. I to velika. U nemogućnosti da obezbedi brzu pobedu, Rusija je zaglibila u dugoj, krvavoj ofanzivi, i pretrpela je niz poraza.

Kada aura nepobedivosti autoritarnog lidera izbledi, to može da izazove probleme pomenutom vođi. Vladimir Putin poznaje istoriju Rusije. Kraj nije bio dobar za bivše ruske lidere koji su vodili ratove, a nisu pobedili u njima.

Poraz Rusije od Japana doveo je do prve ruske revolucije 1905. Vojni neuspesi u Prvom svetskom ratu izazvali su revoluciju 1917. i svrgavanje cara.

Javno, međutim, predsednik Putin nema nameru da završi kao gubitnik.

Njegov portparol Dmitrij Peskov je u ponedeljak rekao novinarima: "Specijalna vojna operacija se nastavlja i nastaviće se dok se ne ispune svi zadaci koji su prvobitno postavljeni".

Što nas dovodi do drugog ključnog pitanja: šta će Putin sledeće uraditi?

Teško je pronaći nekoga ko zna šta Vladimir Putin misli i planira. Mnogo toga može da zavisi od toga koliko su tačne informacije koje dobija od svojih vojnih i obaveštajnih šefova.

Dve su stvari sigurne: ruski predsednik retko priznaje da je napravio greške. I retko odustaje.

Prema onome što kažu državni mediji, već se vide znaci da se za neuspehe na bojnom polju okrivljuje podrška Zapada Ukrajini.

"Kijev je, uz podršku NATO-a, pokrenuo kontraofanzivu“, objavila je ruska državna televizija.

Odesa, ukrajinski dobrovoljci, Ukrajina, Rusija, Rat u Ukrajini
foto: Printscreen/Twitter

Nuklearno oružje

Postoji još jedno neprijatno pitanje koje je mesecima u pozadini: ako ne može da pobedi konvencionalnim oružjem, da li bi predsednik Putin posegnuo za nuklearnim?

Pre samo nekoliko dana, ukrajinski vojni šef Valerij Zalužnji je upozorio: "Postoji direktna pretnja da će ruske oružane snage upotrebiti, pod izvesnim okolnostima, taktičko nuklearno oružje.

Za sada u Kremlju nema otvorenih znakova panike. Ruska državna televizija zvuči pozitivnije. Ruske raketne udare na ukrajinsku energetsku infrastrukturu opisuje kao "prekretnicu u specijalnoj operaciji“.

Što se tiče lidera Kremlja, prošle subote – dok su iz Ukrajine stizali izveštaji da Rusija gubi teritoriju – u Moskvi, opušteni Putin je otvarao novi panoramski točak, najviši u Evropi.

Ruski predsednik izgleda i dalje veruje da će se, kao i novi Veliki točak Moskve, njegova "specijalna operacija“ okrenuti u njegovu korist.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track