OVAJ POTEZ POKAZUJE SNAGU ILI SLABOST RUSKE VOJSKE: Britanski general otkrio zašto je sada prelomni trenutak u ratu! VIDEO
Foto: Shutterstock

rat u Ukrajini

OVAJ POTEZ POKAZUJE SNAGU ILI SLABOST RUSKE VOJSKE: Britanski general otkrio zašto je sada prelomni trenutak u ratu! VIDEO

Planeta -

Lord Ričard Denat je izneo tri potencijalne strategije koje bi ruska vojska mogla da sledi u svojim stalnim naporima da zauzme Ukrajinu.

Lord Denat je tvrdio da bi Rusija mogla da izvede kontranapad na ukrajinske trupe na severu zemlje, ako još ima preostalih kapaciteta. Ali bivši šef britanske vojske primetio je da bi neuspeh u lansiranju u regionu razotkrio slabost vojske Vladimira Putina. Ukrajinske vojne snage bile su uspešne u vraćanju ruskih okupiranih delova njihove zemlje koristeći brutalnu silu tokom prošle nedelje.

Lord Denat je tvrdio da je pritisak uspeha Ukrajine u osvajanju raznih regiona u Ukrajini izvršio dodatni pritisak na Putina.

„Dve ili tri stvari na koje treba da pazimo. Jedna je da vidimo koliko daleko Ukrajinci osećaju da mogu da idu na severu".

„Opasnost za njih je da dopru do sopstvene logistike, sopstvene sposobnosti da se održe i dalje.

„To je jedna stvar, druga stvar je ako Rusi imaju bilo kakve preostale sposobnosti u nekom trenutku u ne tako dalekoj budućnosti, trebalo bi da izvrše kontranapad na severu.

„Iskreno, ako Rusi ne izvrše kontranapad na severu, to će biti glavni pokazatelj borbe da jednostavno nemaju snage da to urade".

Lord Denat je dodao: „Dakle, ima na šta da se pripazi, ali vaša šira poenta je da Rusi sada imaju veoma ograničene operativne ciljeve.

„Putin je pre nekoliko meseci rekao da sve što oni zaista pokušavaju da postignu jeste kontrola nad dva Donbasa koje pruža Donbas, Donjeckom i Luganskom.

„I izgledalo je u jednoj fazi kao da će se potruditi da to urade, ali ono što se dogodilo tokom prošle nedelje je da su vraćeni na sever.

„Dakle, to je veliki korak nazad za Ruse i znate da mislim da pritisak na Putina na ovaj ili onaj način počinje na domaćem planu.

Lord Denat nije jedini vojni ekspert koji upozorava da je ovaj trenutak u ratu ključan za obe zemlje.

Drugi stručnjaci tvrde da Putinova vojska gubi moral i da beži od bitke.

Putin angažovao je nove regrute da se priključe bojnom polju u Ukrajini, u vidu ruskih zarobljenika.

Putin je obećao narodu Rusije da će invazija trajati samo tri dana, a to je bilo pre sedam meseci.

Profesor Nikolaj Petrov, viši naučni saradnik programa Rusija i Evroazija u Četam hausu, tvrdi da su čak i elitni članovi društva u Rusiji siti toga kako se rat u Ukrajini odugovlači.

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track