HRIŠĆANI BI MOGLI DA POSTANU MANJINA U SAD: Istraživanje pokazalo kada bi se to najranije moglo desiti! VIDEO
Foto: Profimedia

dramatično

HRIŠĆANI BI MOGLI DA POSTANU MANJINA U SAD: Istraživanje pokazalo kada bi se to najranije moglo desiti! VIDEO

Planeta -

Hrišćani u SAD bi mogli postati manjina do 2070. ako se nedavni trendovi nastave, prema podacima koje je objavio istraživački centar Pju.

Da bi predvideo kako će se religiozni pejzaž u SAD promeniti u narednih 50 godina, centar je postavio nekoliko pitanja: „Šta ako hrišćani nastave da napuštaju religiju istom stopom koja je primećena poslednjih godina? Šta ako tempo promene religije nastavi da se ubrzava? Šta ako bi se prebacivanje zaustavilo, ali bi se drugi demografski trendovi – kao što su migracije, rađanje i smrtnost – nastavili sadašnjim stopama?“

Centar je modelirao četiri hipotetička scenarija, zasnovana na trendovima koji uključuju bez prebacivanja, stabilno prebacivanje, rastuću disafilijaciju sa ograničenjima i rastuću disafilijaciju bez ograničenja.

Scenario bez promene pretpostavlja da će hrišćani zadržati svoju većinu do 2070. Ali u tom scenariju centar predviđa da će se udeo hrišćana i dalje smanjiti za 10 procentnih poena u narednih 50 godina, „pre svega zbog toga što su hrišćani stariji od drugih grupa, u proseku, a nepovezani su mlađi, sa većim udelom njihove populacije u fertilnoj dobi”.

Scenario stabilne promene predviđa da će hrišćani izgubiti većinu, ali će i dalje biti najveća religiozna grupa u SAD 2070.

„Ako bi se prebacivanje između mladih Amerikanaca nastavilo nedavnim stopama, hrišćani bi opadali kao udeo stanovništva za nekoliko procentnih poena po deceniji“, navodi centar.

„U 2070. godini, 46% Amerikanaca bi se izjasnilo kao hrišćani, što bi hrišćanstvo učinilo pluralizmom – najčešćim verskim identitetom – ali više ne i većinom … udeo 'nikakvih' [pojedinaca koji nisu verski povezani] ne bi se popeo iznad 41% ”.

Drugi scenario će dovesti do toga da „nikakvi“ postanu najveća grupa 2070. godine, ali ne i većina, pod pretpostavkom da su „primenjene kočnice“ kako bi se zadržavanje među hrišćanima sprečilo da padne ispod 50%.

„Ako bi se tempo odustajanja pre 30. godine u početku ubrzao, ali onda ostao stabilan, hrišćani bi izgubili svoj većinski status do 2050. godine, kada bi činili 47% stanovništva SAD (nasuprot 42% za nepovezane)“, kažu u Pju centru.

Na kraju, za najgori scenario, rastućeg neograničenog odvajanja, hrišćani više ne bi bili većina do 2045. godine, pod pretpostavkom da će se stopa prebacivanja pre 30. godine ubrzati. Kao rezultat toga, do 2055. nepovezani bi postali najveća grupa u zemlji sa 46%, ispred hrišćana sa 43%.

U zavisnosti od toga da li će se zamena vere u potpunosti zaustaviti, ubrzati ili nastaviti trenutnim tempom, projekcije otkrivaju da će se hrišćani svih uzrasta smanjiti sa 64% Amerikanaca na između 54% i 35% do 2070. godine. U međuvremenu, „nikakvi“ će porasti sa 30%. na negde između 34% i 52% stanovništva.

„Dok se scenariji u ovom izveštaju razlikuju po obimu verske nepovezanosti koju projektuju“, kaže centar, „svi oni pokazuju da se hrišćani nastavljaju smanjivati kao udeo u stanovništvu SAD, čak i pod kontračinjeničnom pretpostavkom da je sva promena došla do potpunog zaustaviti 2020. U isto vreme, predviđa se da će nepovezani rasti prema sva četiri scenarija.”

U svakom od scenarija, nehrišćanski vernici će porasti dva puta, da bi predstavljali 12% do 13% stanovništva SAD.

Kurir.rs/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track