POLA GRAĐANA ČLANICE EU ŽELI POBEDU RUSIJE: Šok istraživanje pokazalo da su samo žitelji prestonice na strani Kijeva! VIDEO
Foto: Shutterstock

direktno

POLA GRAĐANA ČLANICE EU ŽELI POBEDU RUSIJE: Šok istraživanje pokazalo da su samo žitelji prestonice na strani Kijeva! VIDEO

Planeta -

Više od polovine Slovaka bi pozdravilo vojnu pobedu Rusije nad Ukrajinom, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u sredu.

Reprezentativno istraživanje pod nazivom „Kako si Slovačka?“ sproveli su agencije MNFORCE i Seesame i Slovačka akademija nauka.

Ispitanici su morali da odgovore na anketu koristeći skalu od 10 poena, prema kojoj 1 znači čistu pobedu za Rusiju, a 10 za Ukrajinu, prenosi portal Euraktiv.

Otprilike petina ispitanika izjavila je da želi čistu pobedu Rusije, a više od polovine je reklo da je sklono pobedi Rusije.

U međuvremenu, samo trećina je izjavila da su skloni Ukrajini, a samo 18% nije izrazilo nikakvu prednost.

Jasno su uočljive podele na partijskom nivou. Na primer, ogromna većina glasača SMER-SD bivšeg premijera Roberta Fica je na ruskoj strani.

Fico je glasni protivnik antiruskih sankcija i čak je sa ruskim ambasadorom proslavio godišnjicu Slovačkog nacionalnog ustanka. SMER-SD je i dalje član Partije evropskih socijalista (PES).

Što se tiče geografskih razlika, samo stanovništvo Bratislave ima većinu onih koji žele da Ukrajina pobedi.

Slovačka je dugo bila jedna od najproruskih zemalja u EU, pored Bugarske.

Istraživanje sprovedeno u leto 2021. pokazalo je da 55 odsto Slovaka ima pozitivno mišljenje o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Među zemljama centralne i istočne Evrope, samo Bugari misle bolje o Putinu (75%).

U februaru 2022. godine, pre invazije, 44% ljudi je okrivilo NATO i SAD za napetost na ukrajinskim granicama, dok je samo 33% okrivilo Rusiju.

Što se tiče članstva u NATO-u, samo 45% ga je podržalo u istraživanju iz 2021. godine. Odmah nakon invazije podrška je porasla, ali je nedavno ponovo počela da opada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track