UHAPŠEN DEBELI LEONARD, HTEO IZ VENECUELE DA POBEGNE U RUSIJU: Pao čovek koji je prevario američku mornaricu!
Foto: Printscreen/YouTube

hapšenje na aerodrom karakas

UHAPŠEN DEBELI LEONARD, HTEO IZ VENECUELE DA POBEGNE U RUSIJU: Pao čovek koji je prevario američku mornaricu!

Planeta -

Malezijski biznismen koji je orkestrirao jedan od najvećih korupcionaških skandala u istoriji američke mornarice uhapšen je u Venecueli. Uhapšen je dve nedelje nakon što je pobegao iz kućnog pritvora neposredno pre izricanja presude.

Venecuelanske vlasti su u utorak ujutro na aerodromu u Karakasu uhapsile Leonarda Glena Frensisa, koji je avionom hteo da pobegne u Rusiju. Uhapšen je uoči zakazane presude na federalnom sudu u Kaliforniji za šemu podmićivanja koja je trajala više od decenije i uključivala desetine oficira američke mornarice.

Interpol je saopštio da je muškarac stigao u Venecuelu preko Meksika sa zaustavljanjem na Kubi. Očekuje se da će Venecuela izručiti 57-godišnjaka Sjedinjenim Državama, ali još nije jasno kada.

Fransis je bio u kućnom pritvoru u San Dijegu do 4. septembra, kada je skinuo napravu za praćenje sa skočnog zgloba i pobegao. Američke vlasti su pokrenule masovnu operaciju potrage i izdale međunarodnu poternicu, nudeći nagradu od 40.000 dolara (eura) za njegovo hapšenje.

Zbog zdravstvenih problema je ostao u kućnom pritvoru, dok je sarađivao sa tužilaštvom. Četiri policajca su već proglašena krivima.

'Debeli Leonard': Uklonjen uređaj za praćenje i izbegao kućni pritvor Malezijski biznismen, poznat i kao "Debeli Leonard", izjasnio se krivim 2015. za podmićivanje oficira američke mornarice u zamenu za unosne vojne ugovore. Američko ministarstvo pravde saopštilo je da je masovna prevara koštala mornaricu desetine miliona. On je ključna figura iza ogromnog korupcionaškog skandala vrednog više miliona dolara koji je vodio preko svoje kompanije sa sedištem u Singapuru. Ovo je takođe služilo Pacifičkoj floti američke mornarice.

Uhapšen je 2013. godine, ali je dve godine kasnije priznao da je oficirima američke mornarice nudio 500.000 dolara (oko 502.000 evra) mita kako bi osigurao da službeni posao bude prebačen u njegova brodogradilišta. Prema tužiocima, Fransis je nudio mornaričkim oficirima gotovinu, gurmanska jela, skupe cigare, retki alkohol i divlje seks žurke u prestižnim hotelima, između ostalog mita, kako bi obezbedio ugovore.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja