SMISLIO NAJVEĆU PREVARU U MORNARICI I ZBRISAO IZ KUĆNOG PRITVORA: Debeli Leonard stigao i da organizuje kombi prenos svojih stvari
Foto: Printscreen/YouTube

skandal u san dijegu

SMISLIO NAJVEĆU PREVARU U MORNARICI I ZBRISAO IZ KUĆNOG PRITVORA: Debeli Leonard stigao i da organizuje kombi prenos svojih stvari

Planeta -

Leonard Frensis, nekadašnji vojni saradnik poznat kao "Debeli Leonard" koji je organizovao najveći korupcionaški skandal u istoriji američke mornarice, u bekstvu je nakon što je pobegao iz kućnog pritvora u San Dijegu.

Bekstvo, o kome je prvi izvestio San Dijego junion tribjun, organizovano je samo tri nedelje pre izricanja presude.

Američki maršali i druge policijske službe našli su se u problemu kada su se postavila pitanja o njihovoj kompetentnosti budući da Frensis ne samo da je pobegao iz kućnog pritvora skinuvši "nanogicu", već je uspeo da organizuje kamionski prevoz svih svojih stvari. Gde se nalaze njegova stri sina, koji su živeli sa njim, za sada se ne zna.

"Izgleda da je ovo planirao već neko vreme", rekao je CNN Omar Kastiljo iz maršalske službe SAD i dodao da vlasti imaju nekoliko tragova koje prate.

Frensis, koji je poreklom iz Malezije, bio je radnik na ugovor pri američkoj mornarici. Nadimak je dobio zbog svoje kilaže, a pred sudom se izjasnio krivim za podmićivanje i prevaru 2015. godine.

Nakon što je uhapšen 2013. u hotelskoj sobi u San Dijegu kao deo savezne operacije, Francis je priznao krivicu za ogromnu korupcijsku šemu, u kojoj su mornarički oficiri prihvatali keš, prostitutke, plaćena putovanja u zamenu za slanje američkih vojnih brodova u luke gde je radila Frensisova kompanija za servisiranje.

Francis je bio svedok saradnik saveznih tužilaca u njihovim slučajevima protiv viših mornaričkih oficira. Njegovo ročište za izricanje kazne je više puta odlagano, ali je trebalo da bude 22. septembra, piše Gardijan.

Fransisov aranžman o kućnom pritvoru bio je veoma neobičan, nakon što je pušten iz zatvora 2018. godine da se podvrgne lečenju raka. Nadgledala ga je privatna kompanija za obezbeđenje, koju je platio lično Fransis, za koju je prethodno utvrđeno da je ostavila kuću neobezbeđenu kada je stražar otišao na ručak.

U danima pre njegovog nestanka, komšije su videle iznajmljene kamione za selidbu kako dolaze i odlaze u Francisovu kuću, rekao je Kastiljo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track