BURNO U UN Lavrov: Operacija u Ukrajini bila je neizbežna! Blinken: Putin da
Foto: EPA / MARTIAL TREZZINI, EPA / RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

susret dva šefa diplomatije

BURNO U UN Lavrov: Operacija u Ukrajini bila je neizbežna! Blinken: Putin da

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas pred Savetom bezbednosti UN zapadne optužbe oko rata u Ukrajini i osudio "nekažnjivost" Kijeva.

U Savet bezbednosti UN održan je specijalni sastanak posvećen situaciji u Ukrajini i nekažnjivosti kome su prisustvovali ministri spoljnih poslova zemalja članica, a sastanak je otvorio generlani sekretar UN Antonio Gutereš.

Pre Lavrova u tom telu je govorio državni sekretar SAD Entoni Blinken koji je pozvao medjunarodnu zajednicu da primora ruskog predsednika Vladimira Putina da položi račune zbog svoje invazije u Ukrajini.

Lavrov je ušao u salu kada je Blinken završio, održao svoj govor i izašao.

"Kijev duguje svoju nekažnjivost svojim zapadnim partnerima", rekao je ruski ministar na specijalnom sastanku Saveta bezbednosti govoreći pred svojim kolegama medju kojima je bio i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je iskoristio priliku da govori o "nacističkoj totalitarnoj državi" koja je prema njemu ustoličena u Kijevu i nekažnjivosti Ukrajine zbog svog delovanja od 2014. godine.

"SAD i njihovi saveznici u dosluhu sa medjunarodnim organizacijama za ljudska prava prikrili su zločine koje je počinio režim u Kijevu", rekao je Lavrov odgovarajući na reči svojih kolega koji su sa svoje strane govorili o zločinima ruske vojske u Ukrajini i osudili invaziju.

Lavrov koji se nije obraćao javnosti na margini Generalne skupštine UN, takodje je unapred odbacio rad Medjunarodnog krivičnog suda u koji, kako je rekao, Rusija nema "nikakvo poverenje".

Odluka da se pokrene specijalna vojna operacija, kako Moskva naziva rat, bila je "neizbežna", zaključio je Lavrov.

Blinken je rekao da ne može da se dozvoli predsedniku Putinu da se tek tako izvuče.

Američki državni skeretar je rekao da se medjunarodni poredak koji danas okuplja ministre raspada pred njihovim očima i osudio nedavnu eskalaciju u Ukrajini i održavanje referenduma o prisajedinjenju Rusiji u ukrajinskim teritorijama pod ruskom kontrolom.

"To što je predsednik Putin izabrao ovu nedelju, dok je većina svetskih vodja okupljena u UN da dolije ulje na vatru koju je zapalio pokazuje njegov potpuni prezir za Povelju UN", rekao je Blinken.

Blinken je odbio bilo kakav sastanak sa svojim ruskim kolegom od početka ruske invazije u Ukrajini. On je rekao da je važno da ni jedna zemlja ne može da prekroji granice neke druge zemlje silom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track