SLEDI LI POSLE RIMA DESNIČARSKI CUNAMI U EU? Sedam briga ako se ostvare prognoze pobednika izbora u Italiji! VIDEO
Foto: EPA/Ciro Fusco

analiza

SLEDI LI POSLE RIMA DESNIČARSKI CUNAMI U EU? Sedam briga ako se ostvare prognoze pobednika izbora u Italiji! VIDEO

Planeta -

Glasači u Italiji će danas izaći na izbore za najgledanije izbore u novijoj istoriji zemlje, a ankete pokazuju da će ta zemlja verovatno izabrati svoju najtvrdokorniju vladu od fašističkog diktatora Benita Musolinija u Drugom svetskom ratu—dajući Zapadnim posmatračima imaju dosta razloga za zabrinutost, poput ovih.

To bi moglo da oslabi veze sa zapadnim liderima. Populistička nagnuća očekivane desničarske koalicione vlade će se više uskladiti sa konzervativnim, autoritarnim ličnostima, a ne sa relativnim umerenjima na međunarodnoj sceni poput predsednika Džoa Bajdena i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Giorgia Meloni, lider partije Braća Italije i verovatno sledeći premijer, ushićeno je govorio o prošlosti mađarskog moćnog premijera Viktora Orbana, nazivajući ga „džentlmenom koji je nekoliko puta pobedio na izborima prema pravilima“, prenosi Forbs

Podrška Italije Ukrajini mogla bi da oslabi. Meloni je insistirala da će zadržati snažnu podršku Italije Ukrajini, uključujući sankcije Rusiji. Ali nedavno su se pojavile pukotine u njenim redovima. Bivši premijer Silvio Berluskoni, koji predvodi stranku Forca Italia koja bi trebalo da se pridruži desničarskoj koaliciji, činilo se da brani Putina tokom nastupa na italijanskoj TV ove nedelje, rekavši da je "gurnut" da izvrši invaziju na Ukrajinu.

To bi moglo da izazove još jedan ekstremno desni talas u EU. Posmatrači primećuju da su italijanski izbori u prošlosti često služili kao pokretač širih trendova širom Evrope, a najozloglašeniji primer je uspon italijanskih fašista 1920-ih, pre nego što su nacisti osvojili vlast u Nemačkoj deceniju kasnije. Pobeda za tvrdo desničarsku koaliciju takođe bi došla nešto više od nedelju dana nakon što su desničarski nacionalisti osvojili vlast u Švedskoj.

To bi moglo naštetiti ekonomiji. Zavet koalicije da će smanjiti poreze uz povećanje potrošnje alarmantan je za mnoge finansijske stručnjake. Meloni je takođe nagovestila da planira da se bori protiv pravila Evropske unije o prekomernoj potrošnji.

LGBT prava bi se mogla suočiti sa novim pretnjama. Meloni je koristila svoje skupove da govori protiv grupa za koje veruje da su društvene bolesti, uključujući „LGBT lobi“. Jedan od njenih najboljih pomoćnika rekao je u intervjuu ove nedelje da su istopolna partnerstva „pogrešna“. Italija je legalizovala istopolne građanske zajednice 2016.

Prava na abortus mogu biti ugrožena. Koalicione stranke — Braća iz Italije, Forca Italia i Lega — imaju istoriju protivljenja abortusu. Meloni je obećala da neće zabraniti abortus, ali njena stranka ima navedeni cilj da „poboljša“ zakone o abortusu tako što će obezbediti „alternative abortusu“.

To bi moglo podstaći na još više udesno. Braća Italije imaju svoje korene u grupi koja je sebe videla kao naslednika Musolinijeve Republikanske fašističke partije, iako se Meloni distancirala od fašističke etikete. Ali stranka je suspendovala jednog od svojih kandidata ranije ove nedelje nakon što su otkriveni postovi na društvenim mrežama na kojima se vidi kako on naziva nacističkog diktatora Adolfa Hitlera „velikim državnikom“ i hvali Melonija kao „modernog fašistu“.

Čini se da Bijela kuća nije previše zabrinuta za potencijalnu italijansku vladu tvrdokorne desnice. Visoki zvaničnik administracije rekao je novinarima tokom ovonedeljnog brifinga da „narativ 'nebo pada' o italijanskim izborima nije u skladu sa našim očekivanjima o tome šta će se verovatno odvijati."

Italijanski predsednik Serđo Matarela raspustio je parlament u julu i pozvao na vanredne izbore nakon što premijer Mario Dragi nije osvojio apsolutnu većinu u glasanju o poverenju poslanika. Ovaj potez je usledio nakon meseci rastućih tenzija oko Dragijeve ekonomske politike, posebno u vezi sa planovima potrošnje za pomoć Covidu.

Očekuje se da će "Braća iz Italije" dobiti najviše glasova na izborima u nedelju, nakon što jedva da su bili prisutni na opštim izborima u Italiji 2018. Stranka je pre četiri godine osvojila nešto više od 4% glasova, ali je brzo rasla pod Meloninim vođstvom i njenom promocijom onoga što ona vidi kao tradicionalne italijanske vrednosti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track