SUPERTAJFUN UDARA NA FILIPINE! Vlasti pokrenule preventivne evakuacije i poručile ribarima: Ne izlazite na more! VIDEO
Ilustracija, Foto: Kyodo News via AP

nepogoda

SUPERTAJFUN UDARA NA FILIPINE! Vlasti pokrenule preventivne evakuacije i poručile ribarima: Ne izlazite na more! VIDEO

Planeta -

Filipinske vlasti počele su u nedelju da evakuišu ljude iz priobalnih područja, jer se glavno ostrvo Luzon, uključujući Manilu, priprema za tajfun kategorije 3 koji nastavlja da jača, rekli su zvaničnici.

Tajfun Noru je postao supertajfun "nakon perioda eksplozivnog jačanja", sa stalnim vetrovima koji su se u subotu uveče povećali na 185 km na sat sa 120 km/h, navodi agencija za katastrofe u upozorenju. Nastaviće da jača i mogao bi da stigne do kopna u nedelju popodne ili uveče sa stalnim vetrovima od 185 do 205 km/h, navodi se u saopštenju.

„Zamolila sam naše gradonačelnike da se pridržavaju strogih mera preventivnih evakuacija“, rekla je za lokalnu radio stanicu Helen Tan, guvernerka provincije Kezon. Ona je rekla da je ribarima u priobalnim zajednicama zabranjeno da izlaze na more. Noru, 11. tropski ciklon koji je pogodio Filipine ove godine, doneće jake do obilne kiše u prestonicu i obližnje provincije u nedelju popodne. „Nadajmo se da se ovaj tajfun kreće brzo, iako donosi jake vetrove“, rekao je portparol agencije za katastrofe Bernardo Rafaelito Alehandro.

Vlasti su u pripravnosti zbog klizišta, poplava i štetnih vetrova, dodao je on. Filipinska obalska straža saopštila je da je više od 1.200 putnika i 28 plovila nasukano u lukama južno od prestonice. Noru se kretao ka zapadu i verovatno će izaći iznad Južnog kineskog mora do nedelje uveče ili ponedeljka ujutru. Filipini, arhipelag od više od 7.600 ostrva, doživljava u proseku 20 tropskih oluja godišnje.

Kurir.rs/Večernji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track