ORBAN NAJAVIO PREISPITIVANJE SANKCIJA RUSIJI: Ukoliko sankcije budu ukinute, cene energenata će pasti duplo
Foto: Shutterstock

jasna poruka

ORBAN NAJAVIO PREISPITIVANJE SANKCIJA RUSIJI: Ukoliko sankcije budu ukinute, cene energenata će pasti duplo

Planeta -

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u parlamentu da će organizovati "nacionalne konsultacije" da bi saznao šta građani stvarno misle o sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, objavio je list "Mađar nemzet", prenosi Tass.

"Sankcije su uvedene na nedemokratski način, jer su odluku donele birokrate u Briselu, a cenu sada plaćaju evropski narodi. Zbog toga ćemo prvi u Evropi pitati građane da li ih podržavaju i da li su za uvođenje novih sankcija koje se predlažu", rekao je Orban.

On je kazao da bi sukob u Ukrajini bio lokalni, ali su mu ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Rusiji dale globalnu dimenziju i pozvao je sve da se pripreme za dugotrajna neprijateljstva, dodajući da "Sjedinjene Države i Evropska unija pomažu Ukrajini novcem o oružjem, a da su resursi Rusije neiscrpni".

Orban je naglasio da je kategorički protiv nastavka i produbljivanja neprijateljstava i pozvao je na hitan prekid vatre i početak mirovnih pregovora.

Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je danas da je ukidanje sankcija Rusiji uslov za oporavak evropske ekonomije, preneo je TAS S deo njegovog govora u mađarskom parlamentu.

- Ukoliko sankcije protiv Rusije budu ukinute, cene energenata će pasti duplo, a evropska ekonomija će moći da se oporavi - rekao je Orban, a preneo list "Mađar Nemzet".

Orban je dodao da je od februara "Rusija mnogo profitirala od visokih cena energenata", dok su sankcije, prema njegovom mišljenju, dale suprotan efekat, jer "Evropljani postaju siromašniji, Rusija postaje bogatija".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja