Soroš: Evro spasen, formira se nova EU

Vizija

Soroš: Evro spasen, formira se nova EU

Planeta -
Hijerajihaski sitetm činiće dve vrste država:zajmodavci i dužnici, a igru će voditi ovi prvi. Pošto će države koje uzimaju kredite kako bi došle do kapitala to skupo plaćati, a razlika u razvijenosti se neće smanjivati već produbljavati

BEOGRAD – Filantrop i berzanski špekulant Džordž Soroš smatra da će evro uspeti da se spasi, ali da će biti promenjena slika Evropske unije.

Soroš smatra da političko vreme za spas evro valute polako ističe i da je evro odlukom Evropske kreditne banke spasen zasada, ali Evropska kriza ulazi u novu fazu, koja će odlučiti sudbinu EU, a to zavisi pre svega od političkih odluka, koje će države članice u narednim mesecima morati prihvatiti.

“ Budućnost EU biće potpuno drugačija. Evropa koja će nastati posle krize biće suprotnost višku demokratije. Postojaće jasan hijerarhijski sistem, oblikovan po principu obaveza, a ne doborovoljne saradnje kao dosada.

Činiće ga dve vrste država: zajmodavci i dužnici, a igru će voditi ovi prvi. Pošto će države koje uzimaju kredite kako bi došle do kapitala zajmodavaca to skupo plaćati, razlike u razvijenosti država se neće smanjivati već produbljavati", ubeđen je Soroš.

Soroš navodi i potonuće perifernih država, gde će životni standard pasti, a Nemačka više pritisak neće osećati od gastarbajtera iz Turske i Ukrajine već sa Iberijskog poluostrva i Italije.

Kriza koja bi se uspešno završila mora imati jedna od dva ponuđena scenarija:

1.Nemačka napušta evrozonu. Šok bi bio veliki, ali manji nego ako ode jedna dužnik. Investitori bi ponovo olako prihvatili marku, a preostale države bi uz pomoć inflacije dosegnule nominalni BDP za beg iz dugova.

2.Nemačka preuzima ulogu, uspostavljala bi se protiv teža Evropskoj banci, koja bi imala vlast da u ime država članica prihvata važne ekonomske odluke, ali je po Sorošu ovaj scenario jako teško da se ostvari jer traži velike političke odluke, kako u Nemačkoj tako i u drugim članicama EU, piše slovenački portal 24ur.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track