BIVŠI PREMIJER IZRAELA PROTIV NAORUŽAVANJA UKRAJINE Netanijahu: Oružje dato Kijevu moglo bi da završi u rukama Irana!
Foto: Profimedia, Shutterstock

između čekića i nakovanja

BIVŠI PREMIJER IZRAELA PROTIV NAORUŽAVANJA UKRAJINE Netanijahu: Oružje dato Kijevu moglo bi da završi u rukama Irana!

Planeta -

Pozivajući na prekid diplomatskih odnosa sa Iranom, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak da će njegova zemlja uputiti zvaničan zahtev državi Izrael i zatražiti sisteme protivvazdušne odbrane i početak visokokvalitetne saradnje na obezbeđivanju tehnologije Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova je istakao da „ne vidi nikakve objektivne razloge zašto” do vojne saradnje sa Izraelom ne bi trebalo da dođe.

„Iran je crvena linija za Izrael, a nakon što je Iran direktno, zapravo, postao saučesnik u zločinu agresije na Ukrajinu, mislim da svako u Izraelu ko još ima oklevanja oko toga da li da pomogne Ukrajini ili ne, mora da odbaci ove kolebanja“, dodao je Kuleba.

„Danas su, bez preterivanja, isti dronovi koji uništavaju Ukrajinu usmereni na Izrael. Mislim da to sve govori i mislim da bi to trebalo da bude polazna osnova za razvoj izraelske politike.

Pored toga, Kuleba je u utorak podneo predlog ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da prekine diplomatske odnose sa Iranom u svetlu iranske podrške invaziji Rusije na Ukrajinu.

Kuleba je dodatno naglasio da Ukrajina ima „torbu dokaza“ koji dokazuju da Iran obezbeđuje Rusiji bespilotne letelice za upotrebu u ratu.

Ministar za pitanja dijaspore Nahman Šaj nedavno je pozvao Izrael da pruži vojnu pomoć Ukrajini, ističući da „više nema sumnje gde Izrael treba da stoji u ovom krvavom sukobu“.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je u ponedeljak da bi Izrael davanje oružja Kiiću bio „veoma nepromišljen potez” i da bi „uništio odnose vlada između naših zemalja”.

Kao odgovor na rusku galamu zbog njegovih komentara, Šaj je u utorak rekao za Armijski radio da „ruski medved nije ljut na Tursku koja pruža dronove Ukrajini, niti na druge zemlje van Evrope koje pomažu – ali čim je Lapid izdao ozbiljnu osude onda se probudio.Ukrajinski građani imaju pravo na zaštitu“.

U intervjuu za MSNBC kasnije u utorak, opozicioni lider Benjamin Netanjahu upozorio je da bi svako oružje koje se pruži Ukrajini moglo završiti u iranskim rukama.

Netanjahu je naglasio da veruje da je trenutna izraelska politika prema ratu Ukrajine i Rusije „razborita“, ukazujući na ne prihvatanje izbeglica i pružanje humanitarne pomoći.

„Po pitanju oružja uvek postoji mogućnost, a to se dešavalo iznova i iznova, da oružje koje smo isporučili na jednom bojnom polju završi u iranskim rukama upotrebljeno protiv nas“, rekao je Netanjahu.

„Na Golanskoj visoravni, gde pokušavamo da sprečimo Iran da stvori drugi libanski front, drugi teroristički front protiv nas, nailazimo na izraelsko oružje.

Netanjahu je dodao da smatra da je najveća opasnost od ruske invazije na Ukrajinu to što bi se ona mogla proširiti na „globalni sukob“, uključujući moguću upotrebu nuklearnog oružja.

„Mislim da nema velike razlike da li je u pitanju taktičko nuklearno oružje ili strateško nuklearno oružje, taj prag nije pređen 77 godina i mislim da je ono što je trenutno potrebno je kombinacija čvrstine i razboritosti da se osigura da ovo sukob se završava i sigurno se ne širi“.

Netanjahu je u julu napao aktuelnu vladu zbog njenog rukovanja diplomatskim odnosima usred sukoba, nazivajući situaciju „opasnom krizom u odnosima između Rusije i Izraela“.

Bivši premijer je tvrdio da je Izrael vodio "promišljen, uravnotežen i odgovoran odnos sa Rusijom" sve do sadašnje vlade u napadu na direktne kritike premijera Jaira Lapida protiv ruske invazije na Ukrajinu.

„Ovo se dešava zbog kombinacije amaterizma, neodgovornosti i arogancije“, rekao je tada Netanjahu, pozivajući Lapida i ministra odbrane Benija Ganca da „prestanu sa vikom“.

Kurir.rs/Jerusalem Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track