MUSOLINIJEV PORTRET SKINUT U MINISTARSTVU INDUSTRIJE POSLE KRITIKA: Skandal u svetlu imenovanja nove premijerke Italije!
Foto: EPA

polemika

MUSOLINIJEV PORTRET SKINUT U MINISTARSTVU INDUSTRIJE POSLE KRITIKA: Skandal u svetlu imenovanja nove premijerke Italije!

Planeta -

Italijansko ministarstvo industrije objavilo je da će ukloniti portret fašističkog diktatora Benita Musolinija sa zida ministarstva, što je izazvalo pritužbe sindikata i bivšeg ministra

Musolinijevo nasleđe je ponovo na čelu javne debate u Italiji dok se naš zapadni sused sprema da ustoliči svoju najdesničarsku vladu od Drugog svetskog rata, koju predvodi Đorđija Meloni i njena stranka Braća Italije, koja je nastala iz postfašističke italijanske Društveni pokret (MSI).

Musolinijev portret biće skinut "da bi se izbegle kontroverze i manipulacije", navodi se u saopštenju Ministarstva industrije.

Fotografija italijanskog diktatora bila je deo galerije bivših ministara industrije koja je nedavno predstavljena u okviru proslave obeležavanja 90. godišnjice sedišta ministarstva, koju je dizajnirao čuveni fašistički arhitekta Marčelo Pjačentini.

U saopštenju su istakli da još jedan Musolinijev portret visi u Palaco Kiđi, kabinetu premijera, gde vise i portreti drugih italijanskih premijera.

Musolini, koji je vladao Italijom između 1922. i 1943. pre nego što je pogubljen 1945. godine, uvršten je u galeriju jer je bio i ministar korporacija 1932. (prethodnik sadašnjeg ministarstva), objasnili su oni.

Đorđija Meloni, Italijanska braća, Italija
foto: EPA/ ETTORE FERRARI

Izbor je privukao dosta kritičara, uključujući bivšeg lidera levog centra i ministra industrije Pjera Luiđija Bersanija, koji je bio uznemiren što je njegov portret okačen pored Musolinijevog.

„Preklinjem vas... da skinete moj portret“, napisao je na Tviteru.

Ogorčenje je bilo i kod CGIL-a, najvećeg italijanskog sindikata, koji je osudio "žalosno" izlaganje diktatorovog portreta i pozvao na njegovo momentalno povlačenje.

U raspravu se uključio i novoizabrani predsednik Senata Ignacio La Rusa koji je istakao da Musolinijeva fotografija visi i u Ministarstvu odbrane, dok džinovski obelisk u čast diktatora i dalje stoji ispred Olimpijskog stadiona u Rimu.

„Hoćemo li se i mi pridružiti kulturi brisanja?“ upitao je La Russa, veteran ekstremno desničarskog političara koji je započeo svoju karijeru u MSI-ju i sakuplja Musolinijeve suvenirnice.

Meloni (45) je javno hvalila Musolinija u mladosti, ali sada kaže da se njena stranka udaljila od svojih postfašističkih korena i da je sada potpuno u mejnstrim politici, slično britanskim konzervativcima.

„Italijanska desnica je pre nekoliko decenija predala fašizam istoriji, nedvosmisleno osuđujući gušenje demokratije i sramne antijevrejske zakone“, rekla je ona tokom svoje predizborne kampanje.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track