ZAHAROVA: Približavate se opasnoj liniji direktnog sukoba STOLTENBERG: Reagovaćemo u slučaju pritiska na Švedsku i Finsku
Foto: Profimedia

crvene linije

ZAHAROVA: Približavate se opasnoj liniji direktnog sukoba STOLTENBERG: Reagovaćemo u slučaju pritiska na Švedsku i Finsku

Planeta -

Zapad, snabdevajući Ukrajinu oružjem, približava se opasnoj liniji direktnog vojnog sukoba sa Rusijom, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„ Zemlje NATO- a, kao da se međusobno takmiče, nastavljaju da isporučuju oružje i municiju kijevskom režimu, snabdevaju ga obaveštajnim podacima, obučavaju vojnike kijevskog režima, daju orijentaciju u vođenju neprijateljstava, približavajući se tako opasnoj liniji direktne vojne sukob sa Rusijom“, rekla je ona.

Zaharova je dodala da je ukupna vojna pomoć Zapada Ukrajini već iznosila 42,3 milijarde dolara, od čega više od polovine dolazi iz Sjedinjenih Država .

Ona je naglasila da su zemlje „koje izdvajaju tako ogromne količine novca i isporučuju oružje kijevskom režimu, donatori, sponzori ove veoma ekstremističke aktivnosti“. Stoga NATO nastoji da „okrivi bilo koga kako bi odvratio sumnju od sebe“, rekla je Zaharova.

Stoltenberg: Reagovaćemo u slučaju pritiska na Švedsku ili Finsku

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je danas da će Alijansa reagovati ukoliko Švedska ili Finska budu "pod pritiskom" Rusije ili nekog drugog protivnika pre nego što postanu punopravne članice.

- Nezamislivo je da ne delujemo ukoliko se Švedska i Finska nađu pod bilo kojim oblikom pritiska - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, prenosi Rojters.

Kristerson, nedavno imenovani premijer Švedske, istakao je da će se njegova zemlja jasnije i dublje uključiti u kontraterorističke aktivnosti NATO-a.

Finska i Švedska su podnele zahteve za članstvo u NATO-u u maju, ali je Turska odmah blokirala njihov prijem, tražeći da te zemlje proglase kurdske organizacije za terorističke i izruče Ankari teroriste.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track