SVE VIŠE REPUBLIKANACA BRANI PUTINA Majk Pens kritikuje "putiniste i populiste": Za vas među nama nema mesta
Foto: EPA/CJ GUNTHER

BIVŠI POTPREDSEDNIK SAD ZA VREME DONALDA TRAMPA

SVE VIŠE REPUBLIKANACA BRANI PUTINA Majk Pens kritikuje "putiniste i populiste": Za vas među nama nema mesta

Planeta -

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens, pripadnik Republikanske partije, upozorio je danas u Vašingtonu na sve izraženiji talas populizma u toj stranci i kritikovao je "one što brane Putina" jer nisu voljni da se suprotstave ruskom predsedniku zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

U govoru pred konzervativnom Heritidž fondacijom, manje od mesec dana pred "midterm" izborima za američki Kongres, Pens se pozabavio sve širim jazom između tradicionalnih konzervativaca i nove generacije populističkih kandidata, inspirisanih delimično bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom koji je transformisao ogroman deo republikanske stranke.

"Danas, na vrhuncu nove ere republikanskog rukovodstva... Mislim da je potrebno da zacrtamo kurs koji neće skrenuti previše u jednom ili drugom pravcu", rekao je Pens pred auditorijumom i dodao:

"Naš pokret ne može da napusti svoju temeljnu posvećenost prema bezbednosti, ograničenoj vladi, slobodi i životu. Ali ne možemo ni dozvoliti da naš pokret bude zaveden sireninom pesmom neprinicipijelnog populizma koji nema veze sa našim najstarijim tradicijama i najdragocenijih vrednosti".

Potom je rekao: "Dozvolite mi da kažem ovo: Ovaj pokret i stranka koju on pokreće mora ostati pokret stroge nacionalne odbrane, ograničene vlasti, tradicionalnih moralnih vrednosti i života."

U tom pogledu, Pens je kritikovao one u republikanskoj stranci koji guraju zemlju kao izolacionističkoj spoljnoj politici, naročito kad se radi o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Majk Pens, Donald Tramp
foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

"Vidite, znam da je sve glasniji horski refren u našoj stranci - uključujući neke nove glasove u našem pokretu koji bi da nas isključe iz šireg sveta. Ali umirivanje nikada, ali nikada nije funkcionisalo u istoriji. A sada, više niko ikada, potreban nam je konzervativni pokret posvećen ulozi Amerike kao lidera slobodnog sveta i kao avangarde američkih vrednosti", rekao je Pens.

Bivši potpredsednik SAD iz doba predsednika Donalda Trampa se na tom mestu osvrnuo na dešavanja u Ukrajini:

"Dok Rusija vodi svoj nesavesni agresivni rat protiv Ukrajine, verujem da konzervativci moraju jasno staviti do znanja da Putin mora stati i da Putin mora platiti. Ne može biti mesta u konzervativnom pokretu za one što pravdaju Putina. Može biti mesta samo za šampione slobode".

Predsednik Rusije Vladimir Putin uveo je danas vojnu upravu u četiri oblasti Ukrajine koje je Rusija ileglano sebi pripojila. Za to vreme, ruske vojne snage trpe gubitke od ukrajinskih, a Moskva šalje projektile i dronove-samoubice na ukrajinske gradove i vitalnu infrastrukturu u toj zemlji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track