UKRAJINU NE ZANIMAJU LINIJE IZ 2014., U IGRI JE OGROMNA TERITORIJA: Rusi neće pristati, od mira nema ništa! TRAŽE SE OVE GRANICE
Foto: Profimedia

američka savetnica kijevskih snaga za cnn

UKRAJINU NE ZANIMAJU LINIJE IZ 2014., U IGRI JE OGROMNA TERITORIJA: Rusi neće pristati, od mira nema ništa! TRAŽE SE OVE GRANICE

Planeta -

Ukrajinu više ne zanima povratak na linije iz 2014. godine, već obnavljanje granica iz 1991. godine

Den Rajs, američka savetnica glavnokomandujućeg kijevskih oružanih snaga, smatra da će Ukrajina odbiti da pregovara sa Rusijom i boriti se za povratak na svoje granice iz 1991. godine uspostavljene nakon glasanja o nezavisnosti uoči raspada Sovjetskog Saveza.

Govoreći u utorak za intervju sa Erin Bernet iz CNN-a, Rajsova je apelovala na zapadne države za dodatne isporuke oružja Ukrajini, dodajući da, iako su zemlji očajnički potrebni sistemi protivvazdušne odbrane i avioni, ona nije zainteresovana za diplomatiju sa Moskvom.

"Rusija pokušava, po mom mišljenju, da dođe do pregovaračkog stola, da pokuša da se vrati na linije iz 2014. godine. Ukrajina to neće hteti. Ukrajina želi svu svoju zemlju nazad, na linije ’91“, rekla je Rajsova.

Granice Ukrajine iz 1991. uključivale bi četiri bivše ukrajinske pokrajine – Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – kao i Krim, koji je referendumom 2014. priključen Rusiji.

Uprkos Rajsovoj oceni stava Moskve, Kremlj je jasno stavio do znanja da nema nameru da poništi referendume, a ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno izjavio da, iako je spreman da pregovara sa Kijevom o izboru ljudi u Donjecku, Lugansku, O Zaporožju i Hersonu neće biti reči.

pucnjava, Ukrajina, pucnjvana na dronove, dron
foto: Twitter/Anton Gerashchenko

Poslednji poziv Rusije na pregovore stigao je prošle nedelje, kada je portparol Kremlja Dmitrij Peskov sugerisao da se ciljevi Moskve mogu postići diplomatskim putem i da ostaje "otvorena“ za razgovore. Međutim, dodao je da su "za dijalog potrebne dve strane“, rekavši da su pregovori malo verovatni s obzirom na "veoma, veoma neprijateljski stav“ zapadnih pristalica Ukrajine prema Rusiji.

"Najveća stvar koja je Ukrajini trenutno potrebna su sistemi protivvazdušne odbrane – i rakete i avioni. Zaista nam je potrebno da se ukrajinsko vazduhoplovstvo popuni“, dodala je ona.

Ruski Vojnik, Ukrajina
foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Rajsova je imenovana da bude specijalni savetnik Valerija Zalužnjeg, glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, još u junu, navodno na generalov "lični poziv“.

(Kurir.rs / Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track