AMERIČKI NOSAČ AVIONA NA JADRANU VEŽBA ZA RAT PROTIV RUSIJE Komanda i posada poručuju: Spremni smo na sve!
Foto: Printscreen Skynews

tek treći put pod komandom nato

AMERIČKI NOSAČ AVIONA NA JADRANU VEŽBA ZA RAT PROTIV RUSIJE Komanda i posada poručuju: Spremni smo na sve!

Planeta -

Posada džinovskog američkog nosača aviona USS Džord HV Buš kaže da je spremna da se bori protiv Rusije ako poziv stigne, ali je njihova misija da odvrate pretnje i spreče eskalaciju, prenosi Skynews.

USS George HV Bush pomaže da se testira sposobnost NATO da se odbrani – misija koja je postala ozbiljna nakon ruskog rata u Ukrajini. U proteklih nekoliko dana, avioni F18 su leteli sa nosača sve do Litvanije i Poljske na istočnoj ivici alijanse, blizu Rusije, delujući zajedno sa ratnim avionima drugih savezničkih zemalja, sa ratnim brodovima i kopnenim trupama NATO-a.

nosač aviona
foto: Printscreen Skynews

Komandant udarne grupe nosača rekao je za Skaj njuz da je njegova poruka Rusiji da su "spremni za svaku misiju".

„Želimo mir – to je ono što svi žele“, rekao je kontraadmiral Denis Velez, govoreći u hangaru na brodu, koji čuva više od 70 mlaznjaka, helikoptera i drugih aviona.

„Želimo da se rat u Ukrajini završi i da se vrati stabilnost u region i da imamo mirnu i stabilnu Evropu – ali mi smo spremni.

Upitan da li to znači da je spreman za rat ako bude potrebno, admiral je rekao:

"Ovaj brod, ova udarna grupa, naši saveznici: spremni smo na sve. To pokazujemo svaki dan."

Najmanje dva ruska ratna broda posmatraju akciju, koja je deo niza aktivnosti NATO, sa bezbedne udaljenosti, kao i ruski avioni.

„Videli smo ih“, rekao je kontraadmiral Velez, govoreći u utorak dok je udarna grupa nosača aviona i pratećih brodova plovila Jadranskim morem, pored obale Italije.

„Ništa… Oni imaju isto pravo kao i mi da deluju u međunarodnim vodama, tako da se samo pridržavamo međunarodnog prava i pravila puta“.

nosač aviona
foto: Printscreen Skynews

Blizina ruske vojske i saznanje da su ruske snage uključene u brutalni rat sa Ukrajinom – koja nije deo NATO-a, ali deli granice sa članicama alijanse – znači da delovanje u Evropi više nije samo još jedna mirnodopska vežba za više od 5.000 članova posade.

„To je prava promena“, rekao je poručnik Kordan Mekenzi, 27, jedan od pilota F18 u avionu. Njen pozivni znak je 'Big Poppa'.

„Većinu vremena vežbamo, osećamo da je to kao igra, ali dolazite ovde i imate obaveštajne brifinge, i letite na misije sa NATO saveznicima. To zaista učvršćuje svest koliko su stvarne stvari koje radimo, i koliko je važna naša misija i naše prisustvo ovde na Jadranu. SAD rade sa našim saveznicima u NATO-u kako bi se uverili da svet zna da smo još uvek sila na koju treba računati“.

Ona, i njeni kolege avijatičari, suočavaju se sa mogućnošću da jednog dana dobiju naređenje da se bore u borbi vazduh-vazduh protiv Rusa ako tenzije značajno eskaliraju.

To je vrsta operacije o kojoj američki, britanski i drugi zapadni piloti nisu morali da razmišljaju tokom dugog rata u Avganistanu kada nisu bili u sukobu sa suparničkim vazduhoplovnim snagama.

nosač aviona
foto: Printscreen Skynews

"To je zastrašujuće", rekao je poručnik Makenzi.

„To je jedna od stvari na koje jednostavno morate da računate i da se oslonite na svoju obuku. Bez sumnje, mislim da su piloti mornarice obučeni u SAD najbolji na svetu…Ovde treniramo i spremamo se za borbu koja bi mogla doći."

Nosač učestvuje u relativno novoj NATO seriji aktivnosti pod nazivom Neptun, koja – za razliku od duže planiranih, predvidljivijih, godišnjih vežbi – omogućava saveznicima da budu brži, fleksibilniji i dinamičniji u načinu na koji testiraju svoje pomorske, vazdušne i kopnene sposobnosti.

Ovo je osmišljeno da poboljša njihovu sposobnost da odvrate Rusiju - zadatak na koji su se saveznici još intenzivnije usredsredili nakon sveopšte invazije Vladimira Putina na Ukrajinu 24. februara.

„Pojačali smo našu spremnost, našu spremnost i ojačali način na koji zajedno radimo širom alijanse da sprečimo i odbranimo svaki pedalj teritorije NATO-a“, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, za Skaj njuz tokom posete nosaču.

Na primer, rekao je da je ovo takođe tek treći put od kraja Hladnog rata da je američka grupa nosača aviona došla pod komandu NATO-a, a sve te tri prilike su se desile u okviru vežbi Neptun u prošloj godini.

(Kuirir.rs/Skynews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track