02:46

Upotreba prljave bombe bila bi kolektivni Harikiri

zabrinjavajuće

UPOTREBA PRLJAVE BOMBE BILA BI KOLEKTIVNI HARAKIRI! Eksperti za Kurir TV otkrili nesagledive posledice detonacije RAZORNOG ORUŽJA

Planeta -

Da li je upotreba "prljave bombe" deo proagandnog rata ili je ona stvarna mogućnost. O ovom pitanju, kao i o posledicama eksplozije prljave bombe govorili su u emisiji Puls Srbije Jasmina Andrić, urednica časopisa "Odbrana i bezbednost" i prof. dr Ilija Kajtez, sociolog.

- Upotreba "prljave bombe" verovatno pada na pamet neki terorističkim organizacijama. Pitanje je kakvu bi bili efekti ovog oružja. Mislim da ne pogoduju ni jednoj ni drugoj strane u sukobu. Optužbe na relaciji Moskva - Kijev su deo informacionog rata. Čim se izjavi da preti opasnost upotrebe ovog razornog oružja, sama upotreba postaje manje verovatna - rekla je Jasmina Andrić.

PULS
foto: Kurir televizija

Kajtez smatra da Rusiji s obzirom na njen bogat nuklearni arsebal prljava bomba nije potrebna.

- Rusiji ne treba prljava bomba pošto ona ima najveći broj atomskih bombi na svetu. Vodi se kampanja kako će Rusija da upotrebi taktičku nuklearnu ispod Oni koji tu kampanju vode, ispod žita su pripremali atomsku prljavu bombu jer za ovu klasičnu nemaju vremena s obzirom da je rat. Obaveštajne službe ruske federacije su u 3 do 5 najačih na svetu, su saznale da se nešto priprema i vojni zvaničnici Rusije su to obelodanili - kaže Kajtez.

On smatra da je samim tim što je informacija o mogućoj upotrebi prljave bombe obelodanjena, sama njena upotreba postaje manje verovatna.

PULS
foto: Kurir televizija

- Sada je pokušaj mnogo manje verovatan kada se to razjasnilo. Mislim da su Ukrajincima ruke vezane. Bilo ko da upotrebi tu bombu to bilo gore od kolektivnog harakirija.

Jasmina Andrić povezuje upotrebu ove vrste oružja sa psihološkim ratom i ističe da su dugoročni efekti radijacije ono što je najveći razlog za zabrinutost.

- Efekti bi bili najači po stanovištvo u neposrednoj blizini detonacije, ali ono što je ključno je dugoročni efekat. Vi ne možete jednim takvim činom odlučiti situaciju na bojnom polju u svoju korist, ali možete izazvati psiholoških efekat zastrašivanja - zaključila je Andrić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja