DRAMATIČNO UPOZORENJE: Ukrajinu očekuje najgora zima u istoriji! DO SADA UNIŠTENO 40 ODSTO ELEKTRANA!
Foto: EPA/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE

DRAMATIČNO UPOZORENJE: Ukrajinu očekuje najgora zima u istoriji! DO SADA UNIŠTENO 40 ODSTO ELEKTRANA!

Planeta -

Očekujemo konstantnu nestašicu struje i probleme s grejanjem, kaže Jurij Vitrenko, šef "Naftogasa", državnog energetskog giganta

Ukrajinu očekuje najgora zima u istoriji, upozorio je Jurij Vitrenko, šef "Naftogasa", državnog energetskog giganta, najavljujući velike probleme, pre svega u energetskom sektoru.

Vitrenko je u intervjuu za nemački dnevnik Handelsblat istakao da je u ruskom bombardovanju uništeno 40 odsto ukrajinskih elektrana i trafostanica.

Maršalov plan

- Ukrajinu očekuje najgora zima u istoriji. Imaćemo konstantnu nestašicu struje i isključenja, kao i probleme s grejanjem. Nemoguće je da probleme sprečimo u potpunosti - rekao je Vitrenko i naveo da su ruske snage u poslednjih nekoliko dana počele da granatiraju i rafinerije.

Energetska infrastruktura je pretrpela veliko razaranje poslednjih nedelja, dodao je ukrajinski zvaničnik i nastavio:

- Biće nam neophodna pomoć saveznika u energetskom sektoru. Bez nje će pasti naš energetski sistem.

"Naftogas" je ranije apelovao na građane da se pripreme za zimu i nabave ćebad i toplu odeću. Iz kompanije su najavili da će učiniti sve da stanove zagreju na 17 do 18 stepeni, što je četiri stepena manje nego što je uobičajeno u zimskim mesecima. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je sunarodnike da smanje pritisak na elektroenergetski sistem i redukuju potrošnju struje u periodu od 17 do 23 sata.

- Lokalne vlasti bi trebalo da vrlo oprezno troše električnu energiju, ovo nije vreme za osvetljene izloge i reklame - rekao je Zelenski. Rusija je 10. oktobra počela s granatiranjem infrastrukturnih meta u Ukrajini nakon ukrajinskog napada na Krimski most, koji je predsednik Vladimir Putin opisao kao teroristički.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je ranije da je zemlji neophodna pomoć u iznosu od 750 milijardi dolara kako bi se obnovili infrastrukturni objekti. U Berlinu je juče održana međunarodna konferencija o obnovi Ukrajine. Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zalažu se za Maršalov plan za obnovu države razorene ratom.

Zadatak generacije

U zajedničkom autorskom tekstu u listu Frankfurter algemajne cajtung (FAZ), oni su istakli da se radi o "zadatku za generacije, koji mora sada da počne".

Dugoročno će biti važno da privatni ulagači i preduzeća investiraju u obnovu Ukrajine. EU, prema njihovim navodima, u tome ima posebnu ulogu, jer je Ukrajina kandidat za pristupanje Uniji.

- Put obnove je zbog toga i put Ukrajine u EU - naglasili su oni.

Potpuno nerazumevanje

Kijev protiv Makronovog predloga

Mihailo Podoljak, jedan od savetnika ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, odbacio je navode francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi zapadni lideri trebalo da pregovaraju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Makron je pokazao potpuno nerazumevanje invazije ruskog tiranina, jer bi takav potez išao naruku zvaničnoj Moskvi. Vrlo je važno da Makron razume dušu ukrajinskog naroda i zna da mi nikad nećemo klečati pred Rusijom - rekao je Podoljak.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track