OVO POTPUNO MOŽE DA PROMENI TOK RATA! RUSIJA ZOVE 30.000 KOMANDOSA IZ AVGANISTANA: Plaćenička grupa Vagner stoji iza regrutovanja
ilustracija, Foto: EPA/ JALIL REZAYEE

ELITNA JEDINICA SPESIJALACA

OVO POTPUNO MOŽE DA PROMENI TOK RATA! RUSIJA ZOVE 30.000 KOMANDOSA IZ AVGANISTANA: Plaćenička grupa Vagner stoji iza regrutovanja

Planeta -

Pripadnicima elitne avganistanske jedinice komandosa, koju su obučavale Velika Britanija i Sjedinjene Države, Rusija se, kako se izveštava, obratila sa ponudom da se pridruže borbama u Ukrajini.

Časopis za globalne poslove Forin Polisi objavio je izveštaj prema kojem su komandosi Avganistanske nacionalne armije, koja broji od 20.000 do 30.000 pripadnika, primali poruke o regrutaciji putem VhatsApp-a i Signala.

Insajderi avganistanske vojske veruju da bi čak 10.000 bivših komandosa moglo da prihvati ponudu jer "nemaju šta da izgube" pošto su ostali bez posla zbog evakuacije iz SAD i Velike Britanije, a nade da će se preseliti na Zapad sve su manje, piše Foreign Policy.

Pre nego što su SAD predale Avganistan Talibanima u avgustu 2021. godine, potrošile su skoro 90 milijardi dolara na izgradnju avganistanskih nacionalnih odbrambenih i bezbednosnih snaga.

SAD, Avganistan, Vojska SAD
foto: EPA-EFE/STRINGER

Iako su snage bile potpuno neefikasne i nisu uspele da odbrani zemlju od talibana, komandosi su bili poštovani jer su ih obučavali neki od najboljih specijalnih snaga na svetu - američki mornarički SEAL i britanska specijalna vazdušna služba (SAS). Posle povlačenja SAD, u zemlji je ostalo između 20.000 i 30.000 komandosa dobrovoljaca.

Poruke koje dobijaju komandosi na Signal-u ili VhatsApp-u su generičke, a Foreign Policy ih je u potpunosti izvestio: "Svako ko želi da ode u Rusiju sa boljim tretmanom i dobrim resursima: pošaljite mi svoje ime, ime svog oca i svoju vojsku čin". Primaoci su zamoljeni da pomognu u regrutovanju i drugih članova jedinice. Avganistanska televizija javila je da su ponude uključivale dobijanje ruskog državljanstva.

Iza svega stoji grupa Vagner

Bivši visoki avganistanski bezbednosni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da bi njihova integracija u rusku vojsku "promenila igru" na ukrajinskom ratištu. Drugi zvaničnik, koji je takođe bio avganistanski komandos, rekao je za Foreign Policy da je siguran da ruska plaćenička grupa Vagner stoji iza ruskog regrutovanja avganistanskih specijalnih snaga.

Evgeniji Pirgožin, Vagner, zatvorenici, regrutovanje, Rusija
foto: Foto: Printscreen Twitter

"Kažem vam, Vagner okuplja ljude iz svih krajeva. Jedini koji regrutuje strane trupe (za Rusiju) je Vagnerova vojska. To je poznata činjenica".

Mnogi komandosi bez posla i dalje čekaju da budu premešteni u SAD ili Britaniju, što ih čini potencijalnom lakom metom za ruske regrute, rekli su avganistanski vojni izvori.

"Oni čekaju posao za tri do četiri dolara dnevno u Pakistanu ili Iranu ili deset dolara dnevno u Turskoj, a ako Vagner ili bilo koja druga paravojna organizacija dođe i ponudi 1.000 dolara, neće to odbiti", rekao je zvaničnik u poverenju.

Američki bezbednosni izveštaj, analizirajući debakl povlačenja iz Avganistana, ističe da bi avganistanski komandosi "mogli potencijalno predstavljati rizik za američku bezbednost ako budu prisiljeni ili angažovani u saradnji sa protivnikom".

Bivši kapetan komandosa koji se skrivao u Avganistanu rekao je da je pomogao brojnim bivšim kolegama da se povežu sa kancelarijom za regrutaciju u Teheranu. Regruti su leteli iz Avganistana u Iran, a zatim u Rusiju. Nije jasno šta se tada dogodilo. "Kada prihvate ponudu Rusije, telefoni su isključeni. Sve postaje veoma tajno", dodao je on.

Komandosi su svedočili da su se osećali razočarano posle 18 godina opasnog rada sa SAD i Britanijom. Mnogi od njih se kriju od talibanskih odreda smrti, au Iranu od iranske policije. Bekstvo u Rusiju u ovoj situaciji nekima se čini kao jedina opcija, dok drugi oklevaju jer Rusiju smatraju istorijskim neprijateljem Avganistana.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Mondo/Foreign Policy

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track