ISPITUJU DIVERZIJE: Brod pod ruskom zastavom počeo uviđaj na gasovodu Severni tok
Foto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

četiri curenja gasa iz Severnog toka izazvana eksplozijama

ISPITUJU DIVERZIJE: Brod pod ruskom zastavom počeo uviđaj na gasovodu Severni tok

Planeta -

Brod pod ruskom zastavom koji je iznajmila kompanija Nord Strim AG, operater gasovoda Severni tok 1, prvi put sprovodi istragu u oblasti Baltičkog mora u kojoj je došlo do oštećenja tog cevovoda, saopštila je danas švedska mornarica.

- Delimo isti prostor trenutno i komuniciramo jedni s drugima. Taj konzorcijum je pre izvesnog vremena naveo da želi da izvrši uviđaj na mestu eksplozije - rekao je portparol švedske mornarice za Rojters, dodajući da je Nord Strimu odgovoreno da im za sprovođenje "samo podvodnog snimanja, nije potrebna nikakva naša dozvola".

- Švedski i danski istražni organi su zaključii da su četiri curenja gasa iz Severnog toka izazvana eksplozijama prošlog meseca, ali nisu navele ko bi mogao da bude odgovoran za to. Svetski lideri su saglasni u oceni da je reč o činu sabotaže.

Švedski tužioci i policija su ranije ovog meseca završili istragu na mestu događaja, a mornarica te nordijske zemlje je u sredu saopštila da će sprovesti sopstvenu istragu.

Kompanija Nord Strim AG, koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, nije odmah odgovorila na zahtev za komentarom.

Švedska je odbila zahteve Moskve da ruska strana učestvuje u njihovoj istrazi ili da podeli bilo kakve nalaze pre nego što ona bude završena.

Gasprom, koji je i vlasnik gasovoda Severni tok 2, takođe je najavio da planira da sprovede sopstvenu istragu, ali kasnije, rekao je portparol švedske mornarice.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja