BRITANCI UPOZORAVAJU: Cena hrane u svetu će rasti posle Putinove odluke da zabrani izvoz ukrajinskog žita! Ozbiljno upozorenje
Foto: Printscreen/YouTube

posle napada na sevastopolj

BRITANCI UPOZORAVAJU: Cena hrane u svetu će rasti posle Putinove odluke da zabrani izvoz ukrajinskog žita! Ozbiljno upozorenje

Planeta -

Britanija je upozorena da bi cene hrane mogle još više da porastu nakon što je Vladimir Putin odlučio da izađe iz Sporazuma o snabdevanju žitom iz Ukrajine.

Putin je srušio dogovor o žitu uz posredovanje UN nakon što je optužio britansku kraljevsku mornaricu da je u subotu pomogla Ukrajini da izvede napad dronom na njenu Crnomorsku flotu, prenosi britanski Telegraph.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da Rusija „širi lažne tvrdnje“ kako bi odvratila pažnju od njihove katastrofalne invazije.

Iako su ministri spremni da uvere javnost da je britansko snabdevanje hranom bezbedno, izvor iz Vajthola je upozorio: „Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice i žitarica na svetu. Ako ograničite izvoz te robe, cena te robe raste i to se oseća u celom svetu. To će imati uticaja."

Dejvid Labord, viši naučni saradnik u Međunarodnom institutu za istraživanje politike hrane, rekao je za Telegraph da bi cena pšenice mogla da poraste za 10 odsto kada se tržišta otvore u ponedeljak, i da će se efekti odluke osećati u celom svetu mesecima.

0693488222, žito, pšenica
foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Dodajući: „Hrana je već skupa i ovo će je učiniti skupljom.“

Američki predsednik Džo Bajden osudio je ovaj potez kao „čisto nečuven“ i rekao da će to povećati glad u svetu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je to kao „apsolutno transparentnu nameru Rusije da vrati pretnju velike gladi Africi i Aziji“.

Rusko ministarstvo odbrane iskoristilo je udare dronovima na svoju crnomorsku pomorsku bazu u Sevastopolju kao opravdanje za povlačenje iz sporazuma o žitu, koji su UN opisali kao „svetionik nade“ koji će snabdevati siromašne zemlje hranom, piše ovaj britanski medij.

„Akcije ukrajinskih oružanih snaga, koje predvode britanski stručnjaci... znače da ruska strana ne može da garantuje bezbednost civilnih suhih teretnih brodova“, saopštila je Rusija.

Kurir.rs/Telegraph

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track