RAT MEĐU PUTINOVOM ELITOM: Gazda Vagnera Jevgenij Prigožin udario na guvernera Sankt-Peterburga, TRAŽI ISTRAGU ZBOG KORUPCIJE
Foto: Foto: Printscreen Twitter

SUKOB

RAT MEĐU PUTINOVOM ELITOM: Gazda Vagnera Jevgenij Prigožin udario na guvernera Sankt-Peterburga, TRAŽI ISTRAGU ZBOG KORUPCIJE

Planeta -

Osim što ratuje u Ukrajini, u Rusiji se rasplamsava rat unutar tamošnje elite, koji postaje javan, navodi Jutarnji list.

Jevgenij Prigožin, poznatiji pod nadimkom "Putinov kuvar", a u ovom trenutku vjerojatno drugi najmoćniji Rus i osnivač plaćeničke jedinice Vagner, objavio je otvoreni rat Aleksandru Beglovu, guverneru Sankt Peterburga, takođe važnom pripadniku ruske političke elite. Prigožin je dugo želeo Beglovljevu ostavku, ali se ograničavao na pritisak na guvernera preko kontrolisanih medija.

Sada je napisao i objavio zahtev Glavnom tužilaštvu u kom je zatražio pokretanje istrage protiv Beglova:

Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin
foto: Printscreen Youtube

"Danas, 31. oktobra 2022. ja, Jevgenij Viktorovič Prigožin, poslao sam izjavu o krivičnom delu Glavnom tužilaštvu Ruske Federacije sa zahtevom da proveri moguću činjenicu da je guverner Aleksandar Beglov organizovao kriminalnu zajednicu na području Sankt Peterburga kako bi opljačkao državnu blagajnu i obogatio korumpirane službenike koji su deo njegova okruženja", glasila je poruka na društvenoj mreži VKontakte, koja se pojavila na računu press službe Prigožinove tvrtke Concord.

Iznenadna eskalacija

Ovakva eskalacija predstavlja iznenađenje, iako su oni u dugotrajnom sukobu koji je počeo pre nego što je Rusija napala Ukrajinu u feburaru ove godine. Nekoliko nedelja ranije Beglov se javno žalio da su neki "uticajni ljudi" pokrenuli kampanju za diskreditaciju vlasti Sankt Peterburga. Nije naveo imena, ali nezavisni portal Meduza objavio je informaciju da je reč o članovima užeg kruga predsednika Putina - braći Kovalčuk i uticajnom biznismenu Jevgeniju Prigožinu.

Sukob Beglova s Prigožinom i braćom Kovalčuk ima finansijsku pozadinu jer su svi oni legalna mafija. Preduzetnici bliski Prigožinu nameravali su da učestvuju u gradnji takozvane sudske četvrti u Sankt Peterburgu u koju je trebalo da se preseli Vrhovni sud, ali Beglov je na toj lokaciji najavio gradnju parka. Sukob je presekao Putin koji je naredio gradnju suda, ali da se ostavi i prostor za park kako Beglov ne bi bio osramoćen.

Međutim, nakon 24. februara sve se promenilo. Beglov je počeo da aktivno podržava rusku invaziju. Štaviše, vlasti Sankt Peterburga obnoviće Mariupolj, grad koji je postao jedan od glavnih simbola ovog rata.

Ruski politolog Aleksandar Kinev je njegovu metamorfozu jezgrovito opisao kao spoj "manifestacije birokratskog instinkta i sposobnosti preživljavanja unutar sistema" pa zaključio kako, zahvaljujući tim veštinama, više ne sumnja da će Aleksandar Beglov nastaviti da vlada Sankt Peterburgom.

Prigožin je nezaustavljiv

Sada je to upitno. Beglov mora da se zabrine jer je nakon početka rata u Ukrajini Prigožinov uticaj na Vladimira Putina značajno porastao. Prema izjavama dvojice sagovornika bliskih Kremlju za portal Meduza, Prigožin se sad može smatrati "punopravnim predstavnikom Putinovog najužeg kruga".

Vladmir Putin
foto: EPA / Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool

U tom kontekstu Prigožinova medijska aktivnost takođe je značajno porasla. Na primer, zajedno s Ramzanom Kadirovom suprotstavlja se vodstvu Ministarstva obrane s kojim je već duže vreme u sukobu. Osim toga, tokom jednog od sastanaka s Putinom Prigožin je otvoreno govorio predsedniku o greškama u ratu u Ukrajini, što pre njega nito u Kremlju nije smeo.

Ozbijna prijetnja

Uprava Sankt Peterburga shvata da je u trenutnoj situaciji sukob s "Putinovim kuvarom" prilično ozbiljna pretnja, a gradske su vlasti osnovale neformalni "stožer za suzbijanje Prigožina". Prema riječima sagovornika bliskog peterburškim vlastima, reč je o službenicima iz Beglovljevog najužeg kruga, kao što su predsednik Zakonodavne skupštine grada Aleksandar Belski i viceguverner Boris Pjotrovski. Usto su medijima plasirali informaciju da Putin voli Beglova:

"Predsedniku se sviđaju njegovi postupci, potpuno je zadovoljan njime. Beglov nije toliko u prvom planu, ali je predsednikov stari poznanik", teše se u Sankt Peterburgu.

Tek će se videti hoće li Putin zaustaviti ovaj sukob ili će mirno čekati rasplet.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track