AMERIKA OPTUŽILA SEVERNU KOREJU ZA POMOĆ RUSIJI: Tajno isporučen "značajan broj" artiljerijskih granata
Foto: Printscreen/YouTube

tvrdnje bajdenovog potparola

AMERIKA OPTUŽILA SEVERNU KOREJU ZA POMOĆ RUSIJI: Tajno isporučen "značajan broj" artiljerijskih granata

Planeta -

SAD su danas optužile Severnu Koreju da je tajno isporučila "značajan broj" artiljerijskih granata Rusiji u znak podrške njenoj invaziji na Ukrajinu.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džon Kirbi rekao je da Vašington veruje da Severna Koreja "nastoji da prikaže da se granate šalju u zemlje na Bliskom istoku ili na severu Afrike".

Kirbi je odbio da iznese konkretnu procenu količine municije koja se šalje Rusiji i dodao da američke vlasti "još nadgledaju to kako bi utvrdile da li su pošiljke primljene".

Kirbi je rekao da severnokorejske isporuke Rusiji "neće promeniti tok rata" i ukazao na napore koje Zapad ulaže u snabdevanje ukrajinske vojske oružjem.

Bela kuća nije precizirala način transporta ni da li će SAD ili druge države pokušati da spreče isporuku u Rusiju.

Vašington je pre dva meseca objavio da su američki obaveštajni zvaničnici utvrdili da Ministarstvo odbrane Rusije kupuje milione raketa i artiljerijskih granata od Severne Koreje za rat protiv Ukrajine.

SAD sve zabrinutije zbog mogućnosti da dodje do nuklearnog udara Rusije

SAD su "kako prolaze meseci", postale "sve zabrinutije" zbog mogućnosti da dodje do nuklearnog udara Rusije u njenom ratu protiv Ukrajine, rekao je danas savetnik Bele kuće.

"Pratimo to najbolje što možemo", rekao je Džon Kirbi, portparol Nacionalnog saveta za bezbednost, blisko povezanog sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Novinari su ga pitali o članku u "Njujork tajmsu" po kojem su visoki ruski vojni zvaničnici navodno nedavno razgovarali o trenutku i načinu upotrebe nukearnog oruža u Ukrajini.

Bela kuća je medjutim ukazala da nema indikacija o konkretnim pripremama Rusije.

Predsednik Bajden je nedavno ocenio da je prvi put od Hladnog rata svet suočen sa rizikom "nuklearne apokalipse".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja