UKRAJINA OPTUŽILA RUSIJU: Oni šalju afričke zatvorenike na prvu liniju fronta!
Foto: Shutterstock

pogibija u borbi

UKRAJINA OPTUŽILA RUSIJU: Oni šalju afričke zatvorenike na prvu liniju fronta!

Planeta -

Ukrajinske vlasti optužile su danas Rusiju da šalje afričke zatvorenike u Rusiji na prve linije fronta u Ukrajini.

To je navedeno dan posle saopštenja da je student iz Zambije poginuo u borbi dok je služio zatvorsku kaznu u blizini Moskve.

"(Predsednik Rusije Vladimir) Putin šalje afričke gradjane zatvorene u Rusiji u rat u Ukrajini", napisao je na Tviteru portparol ukrajinske diplomatije Oleg Nikolenko.

Vlasti u Zambiji u ponedeljak su saopštile da je jedan od njihovih građana Lemehani Natan Njirenda preminuo 22. septembra u Ukrajini, dok je trebalo da bude u zatvoru u Rusiji.

Zambija je od Rusije zatražila objašnjenje "o okolnostima pod kojima je državljanin Zambije, koji služi zatvorsku kaznu u Moskvi, mogao da bude regrutovan da se bori u Ukrajini i da izgubi život".

Ruska diplomatija danas je kao odgovor saopštila da ispituje okolnosti smrti 23-godišnjeg zambijskog studenta.

"Afrikanci ne bi trebalo da ginu za Putinove nezdrave imperijalne ambicije", rekao je Nikolenko.

Ukrajina optužuje šefa paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina, bliskog Putinu da je poslao na front nekoliko hiljada boraca regrutovanih direktno iz ruskih, uz obećanje da će dobiti velike plate i biti oslobodjeni optužbe.

Student iz Zambije proglašen je krivim za kršenje ruskog zakona u aprilu 2020. godine, saopštila je zambijska vlada ne navodeći druge detalje.

Student nuklearnog inženjerstva osudjen je na devet i po godina zatvora. Kaznu je služio u zatvoru na periferiji Moskve.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track