SLAO PRETEĆA PISMA POLITIČARIMA, ADVOKATIMA I NOVINARIMA: Nemcu iz Frankfurta šet godina robije
Foto: Shutterstock

potpis neonacističke organizacije

SLAO PRETEĆA PISMA POLITIČARIMA, ADVOKATIMA I NOVINARIMA: Nemcu iz Frankfurta šet godina robije

Planeta -

Nemački sud je osudio držvaljanina te zemlje na gotovo šest godina zatvora zbog slanja pretećih pisama političarima, advokatima i novinarima, potpisanih skraćenim nazivom neonacističke grupe.

Sud u Frankfurtu je 54-godišnjeg Nemca osudio na pet godina i 10 meseci zatvora po nizu optužbi, uključujući podsticanje na zločin, podsticanje mržnje, remećenje mira, upućivanje pretnji i napad na policajca, navodi novinska agencija Dpa.

Osuđeni Aleksander M. je od 2018. godine poslao pojedincima širom Nemačke i Austrije desetine pisama putem mejla, faksa i SMS poruka. Pisma su bila potpisana sa "NSU 2.0", što je skraćeni naziv neonacističke grupe Nacionalsocijalističko podzemlje.

Ta grupa je odgovorna za niz nasilnih zločina između 1998. i 2011. godine, uključujući rasno motivisana ubistva devet muškaraca imigrantskog porekla i jednog policajca.

Aleksandar M. je na suđenju negirao da je slao pisma, rekavši da su bila na njegovom računaru jer je bio član grupe za razmenu poruka na takozvanom "dark vebu", delu interneta koji se često koristi za ilegalne aktivnosti.

Nemačke bezbednosne agencije već izvesno vreme upozoravaju na rastuću pretnju nasilnog desničarskog ekstremizma. Nemačka obaveštajna služba je letos saopštila da je broj desničarskih ekstremista u zemlji porastao na 33.900.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track