RUSIJA POSLE SERIJE PREPREKA UVELA VOJNI SATELIT PION- NKS: Od osmatranja do navođenja krstarećih raketa!
Foto: Printscreen NASA, Printscreen

Šojgu lično preuzeo projekat

RUSIJA POSLE SERIJE PREPREKA UVELA VOJNI SATELIT PION- NKS: Od osmatranja do navođenja krstarećih raketa!

Planeta -

O ruskim vojnim satelitima od krada je počeo rat u Ukrajini bilo je jako malo reči. Uglavnom se spominjalo u kontekstu zašto ruska vojna obaveštajna služba GRU ne koristi njihove kapacitete, kao što to rade njihove zapadne kolege, koji Ukrajincima dostavljaju podatke u realnom vremenu.

Sa ruske strane često se moglo čuti da je vreme da se obaraju zapadni komercijalni, pa čak i vojni sateliti. Ali to je ostalo mrtvoslovo na papiru, koa i korištenje satelita u vojnim operacijama. Prema nekim procenama obim angažovanja bio je svega 5-10 posto.

Međutim, ovih dana stiže informacija da je Rusija u operativnu upotrebu uvela veliki satelit za izviđanje pod oznakom "Pion-NKS", koji ima aktivnu faziranu radarsku rešetku.

Ovo je inače prvi ruski vojni satelit sa aktivnim radarom posle 1991.

Rivali Rusije u operativnoj funkciji imaju tri satelita sa aktivnim radarom "Lotos".

Inače, Pion- NKS može sa visine od oko 600 km za jedan obrt koji traje 90 minuta da pregleda 80 miliona kvadratnih kilometara zemaljske površine. Kako se navodi satelit Pion-NKS ima rezoluciju u nekim režimima rada manje od 1 m. Tkođe ovaj satelit obezbeđuje navođenje na cilj krstarećih i drugih raketa veliko dometa. Cena ovg satelita iznosi 1 milijardu dolara.

Sateliti Pion-NKS su izgrađeni kao deo elektronske obaveštajne mreže Liana kojom upravlja ruska vojska i služi i kopnenim snagama i mornarici.

U aktivnom razvoju od 1993. godine, svemirska letelica Pion-NKS (14F139) trebalo bi da u potpunosti zameni mogućnosti trenutno penzionisanih satelita SAD-A i US-PU, koji su pružali elektronsku obaveštajnu informaciju i navođenje na ciljeve još od sovjetskog perioda. Razvijeni su u konstrukcionom birou KB Arsenal u Sankt Peterburgu, koji je takođe služio kao sistemski integrator za satelite Lotos i Pion.

Pion i Lotos dele zajedničku satelitsku platformu razvijenu u RKTs Progress u Samari i zasnovanu na dugotrajnoj seriji špijunskih satelita kompanije Kobalt. Međutim, dok je Lotos prvi put stigao u orbitu 2009. godine, podsistem Pion je ostao prizemljen još jednu deceniju zbog problema sa razvojem svog glavnog tereta na Bergovom institutu, TsNIIRTI, specijalizovanom za elektronsko ratovanje. Dok je TsNIIRTI služio kao glavni integrator korisnog tereta, njegov ukupni razvoj je dodeljen kompaniji NII Vektor iz Sankt Peterburga specijalizovanoj za vojne radio sisteme. Radar na Pion-NKS je očigledno bio namenjen prvenstveno za snimanje morskih plovila. Radeći zajedno sa senzorima za radio-presretanje, radar bi u velikoj meri poboljšao lociranje i identifikaciju ciljeva na moru.

Godine 2013, na moskovskom sajmu vazduhoplovstva i svemira, KB Arsenal je predstavio modele i tehničke specifikacije nekoliko svemirskih letelica, uključujući satelit Fikus, koji je veoma ličio na Pion-NKS satelite, ali je bio plasiran na tržište za komercijalne aplikacije za daljinsko otkrivanje. Prema navodima kompanije, letelica bi bila opremljena radarom sa sintetičkim otvorom koji radi u tri frekventna opsega. Sa svake od svoje dve antene koja pokriva deo od 500 kilometara na površini Zemlje, instrument bi bio sposoban da proizvodi slike sa rezolucijom između 1 i 1,5 metara, pruža podatke o nadmorskoj visini za trodimenzionalne topografske karte, pravi razliku između vegetacije i drugih površina i vizuelizovati karakteristike ispod površine. Podaci sa instrumenta biće obrađeni na satelitu.

Prema pisanju ruske štampe, raspad industrijske saradnje sa Ukrajinom 2014. godine i potonje zapadne sankcije odigrali su ulogu u ozbiljnom odlaganju projekta Pion-NKS. U 2014. godini, paralelno sa završetkom drugog satelita Lotos, KB Arsenal je već pripremao lansiranje prve svemirske letelice Pion-NKS. U septembru 2018. godine, na sastanku ruskog vojnog kolegijuma, ministar odbrane Sergej Šojgu je potvrdio potpisivanje integrisanog plana razvoja i proizvodnje satelita Pion-NKS. U kasnijim javnim izjavama, ruska vojska je sistem okarakterisala kao strateški važan, ali je Ministarstvo odbrane nagovestilo da se projekat suočava sa višestrukim kašnjenjima. Šojgu je čak rekao da uzima projekat „pod svoju ličnu kontrolu“.U junu 2020, Pion-NKS je i dalje bio na listi „problematičnih pitanja“ o kojima se razgovaralo na sastanku najviših zvaničnika odbrane kojim je predsedavao Šojgu. Prema tadašnjim javnim saopštenjima, „plan završetka proizvodnje“ za prvi satelit Pion-NKS potpisan je krajem 2019. godine. Početkom marta 2020. Šojgu je objavio da je razvoj satelita Pion-NKS ušao u završnu fazu.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja