VAGNER GRUPA: Amerika se sprema da ruske plaćenike proglasi teroristima? Prigožinovu armiju ne vole ni Rusi!
Foto: Foto: Printscreen Twitter

bajdenova administracija razmatra

VAGNER GRUPA: Amerika se sprema da ruske plaćenike proglasi teroristima? Prigožinovu armiju ne vole ni Rusi!

Planeta -

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra da li da Vagner grupu proglasi terorističkom organizacijom, piše Blumberg pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Kako se navodi, ideja je da se ovom kvalifikacijom hendikepira ova privatna vojska, koja trenutno ratuje u Ukrajini, a prisutna je i u Africi i Aziji.

Evgeniji Pirgožin, Vagner, zatvorenici, regrutovanje, Rusija
foto: Foto: Printscreen Twitter

Blokiranje računa

Bajdenova administracija, navodi se u tekstu, nije još donela odluku o proglašenju ruskih plaćenika teroristima.

- Obeležavanje Vagner grupe kao terorista omogućilo bi SAD da pokreću kriminalne procese protiv grupe i njenih članova, kao i da zamrzavaju njihovu imovinu širom sveta. Bela kuća i Stejt department nisu juče to komentarisali. Ni portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije juče odgovorio na pitanja. Ruska vlada je do sada odbacivala bilo kakvu zvaničnu povezanost sa Vagner grupom - piše Blumberg.

Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin
foto: Printscreen Youtube

Osnivač ove privatne vojske Jevgenij Prigožin, poznat po nadimku "Putinov kuvar", jer je njegova firma radila ketering za Kremlj, prošle nedelje je nekim evroposlanicima poslao malj poprskan lažnom krvlju u koferu za violinu zbog toga što su pokrenuli inicijativu da se grupa proglasi terorističkom.

- Razgovarao sam sa komandantima grupe i odlučili smo da Evropski parlament proglasimo raspuštenim - rekao je Prigožin.

Osnivač grupe je veoma glasan od početka rata u Ukrajini iako njegova organizacija formalno ne postoji, jer Rusija ne dozvoljava stvaranje paravojnih privatnih organizacija. Zbog toga su na lošem glasu u Rusiji, pa je nedavno i sam dao izjavu da mnogi ljudi u najvećoj zemlji sveta ne vole delovanje Vagner grupe.

Jevgenij Prigožin
foto: screenshot FBI

Nova stranka

Smatra se da je blizak Putinu, ali nije se libio da kritikuje ministarstvo odbrane i ministra Sergeja Šojgua nakon ukrajinske kontraofanzive u Harkovskoj oblasti. Međutim, podržao je odluku generala Sergeja Surovikina o napuštanju Hersona i pohvalio je.

- Finansijer Vagnera Jevgenij Prigožin nastavlja da sebe uzdiže na položaj centralne figure u proratnoj ultranacionalističkoj zajednici, najverovatnije zato što i sam ima ambiciozne političke ciljeve. Ruska opoziciona medijska organizacija Meduza 16. novembra je objavila da su dva izvora bliska Kremlju izjavila da Prigožin razmatra osnivanje konzervativnog pokreta koji bi mogao da postane politička partija. Izvori Meduze navode da on vodi kampanju sličnu onoj koju je imao Aleksej Navaljni, sa stalnom antielitističkom retorikom i kritikom korupcije u zemlji, ali sa drugim ciljem - napisao je nedavno Institut za proučavanje rata iz Vašingtona.

ČINJENICE o Vagner grupi

Osnovani: 2014.

Sedište: Sankt Peterburg Osnivač: Jevgenij Prigožin Broj članova: 40.000

Gde su delovali: Krim, Sirija, Južni Sudan, Centralna Afrička Republika, Libija, Sudan, Venecuela, Mali, Ukrajina

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track