SVI STRANI VOJNI BRODOVI KOJI KORISTE SEVERNI MORSKI PUT MORAĆE O PROLASKU DA OBAVESTE MOSKVU: Rok 90 dana unapred ili STOP!
Foto: FOTO Printscreen Youtube

rusija donela odluku

SVI STRANI VOJNI BRODOVI KOJI KORISTE SEVERNI MORSKI PUT MORAĆE O PROLASKU DA OBAVESTE MOSKVU: Rok 90 dana unapred ili STOP!

Planeta -

Ruski Savet Federacije usvojio je zakon prema kome će strana vojna plovila koja joriste Severni morski put u nekomercijalne svrhe morati da obaveste Rusku Federaciju diplomatskim kanalima do 90 dana unapred da vreme kada će njihova plovila proći ovom pomorskom rutom.

Osim za površinska, ova odluka se odnosi i za podvodna plovila, odnosno podmornice.

Naime strane podmornice pri ulasku u unutrašnje vode Severnog morskog puta, bez ulaska u pomorsku luku ili bazu ili matičnu bazu moraže ploviti na površini i pod zastavom zemlje u kojoj su registrovani, odnosno pripadaju mornarici države koja raspolaže tom podmornicom.

„Čini se prikladnim utvrditi potrebu da država zastave stranog ratnog broda ili plovila podnese zahtev za dozvolu prolaska kroz unutrašnje morske vode u SNP, upućen diplomatskim kanalima najkasnije 90 dana pre očekivani datum prolaska.“ navodi se u obrazloženju.materijala za dokument.

Prema zakonu, u unutrašnjim morskim vodama u vodama Severnog morskog puta ne sme se nalaziti više od jednog stranog ratnog ili drugog državnog plovila bez pristajanja u pomorsku luku, pomorsku bazu ili bazu za ratne brodove. Strane podmornice, prilikom ulaska u unutrašnje morske vode u akvatoriju Severnog morskog puta bez ulaska u pomorsku luku, pomorsku bazu ili matičnu bazu, moraju ploviti na površini i pod svojom zastavom.

Osim toga, zakon omogućava promptno obustavljanje prolaska stranih ratnih i drugih državnih brodova u teritorijalnom moru i unutrašnjim vodama prenošenjem navigacionih upozorenja.

„Kao rezultat toga, biće utvrđena procedura izdavanja dozvola za plovidbu stranih ratnih i drugih državnih brodova duž ruta NSR, čime će se obezbediti nacionalni interesi Ruske Federacije u arktičkom regionu, kao i bezbednost pomorske plovidbe u regionu. NSR“, navodi se u pratećem materijalu.

“Severni morski prolaz” je više od obične morske rute preko artičkog dela Rusije. To je kritični deo šire saobraćajne infrastrukture koja Sibir povezuje sa evropskim delom Rusije i ostatkom sveta. Sibirske reke koje se ulivaju u Artički okean Ob, Jenisej i Lena teku rutom jug-sever. Sve tri reke nude pristup unutrašnjosti Sibira. Tako prekookeanski brodovi mogu putovati do 400 kilometara južno od ušća Jeniseja u okean. Reke Ob i Jenisej se ukrštaju sa trans-Sibirskom železnicom koja se proteže paralelno sa arktičkom obalom nekih 1.400 milja južno.

Kurir..rs/A.Mlakar/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track