ŠTA JE CIKLONSKA BOMBA KOJA JE POGODILA SAD: Meteorolozi objasnili nastanak ovog FENOMENA, evo zbog čega ga porede sa EKSPLOZIJOM
Foto: screenshot Twitter

amerika u kolapsu

ŠTA JE CIKLONSKA BOMBA KOJA JE POGODILA SAD: Meteorolozi objasnili nastanak ovog FENOMENA, evo zbog čega ga porede sa EKSPLOZIJOM

Planeta -

Iz minuta u minut pristužu vesti o jednoj od najžešćih oluja sa kojima su Sjedinjene Američke Države u skorije vreme susrele.

Snažna snežna oluja Eliot pogodila je više od 200 miliona ljudi, a za samo nekoliko dana prouzrokovala je ekstreman pad temperature na više od polovine teritorije Severne Amerike, zbog čega su drumski, železnički i avio saobraćaj gotovo u potpunom kolapsu, a usled toga dogodio se i veliki broj saobraćajnih nezgoda.

Meteorolozi u SAD saopštili su da je glavni krivac za nastanak ove najhladnije oluje u poslednjih 40 godina ciklonska bomba.

Naime, reč je o izrazu koji se koristi za oluju kada dođe do naglog pada vazdušnog pritiska u roku od 24 časa i ekstremnog pada temperature. Ovakve oluje u zavisnosti od doba kada se pojavljuju redovno uzrokuju vetar, kišu, ali i snežne padavine.

sneg, Snežna Oluja, Kanada, Toronto
foto: AP/Arlyn Mcadorey

Nagla promena usledila je kad je ta vazdušna struja došla u kontakt sa toplom tropskom strujom, što je imalo za posledicu uzrokovanje nove jače struje, koja je izazvala ovaj snežni ciklon uz naglu promenu vazdušnog pritiska, navela je za Skaj njuz meteorolog Kirsti MekKab.

Takođe dodaje se da je brzina formiranja ovakve oluje bila izrazito brza, odatle i nagli pad temperature.

"Bolje rečeno, to bi trebalo nazvati eksplozivnom ciklogenezom, što nastaje kada centralni pritisak sistema niskog pritiska dramatično opadne, za 24 milibara tokom 24 sata“, istakla je voditeljka vremenske prognoze za Sky News, Kirsti MekKab

sneg, Snežna Oluja, Kanada, Toronto
foto: AP/Arlyn Mcadorey

Kako nastaju "ciklonske bombe"?

Iznenadna promena pritiska je posledica kontakta sa snažnom mlaznom strujom, navela je Mekkab.

Reč je o brzo pokretnoj "traci" vazduha visoko u atmosferi koja usmerava naše sisteme niskog pritiska blizu površine.

Kontrast između hladnog, arktičkog vazduha na severu i toplog, tropskog vazduha na jugu, dodatno je podstakao mlazni tok, koji je zauzvrat produbio oblast niskog pritiska.

Zašto se zove "ciklonska bomba"?

Meteorolozi su uporedili nagli pad pritiska sa eksplozijom bombe, koristeći izraze kao što su "eksplozivna ciklogeneza" i "bombogeneza", kako bi opisali proces formiranja oluje.

Termin se posebno odnosi na brzinu kojom se oluja formira, rekao je Daniel Svain, klimatski naučnik sa Univerziteta u Kaliforniji.

"To se ne odnosi nužno na apsolutnu snagu olujnog sistema“, istakao je on.

Snežna oluja Eliot, koja je pogodila Kanadu i SAD, nanela je obilnu i snažnu kišu, vetrove, sneg i ekstremno nisku temperaturu, imajući u vidu da je donela vazduh sa Arktika.

Prognoze su takve da će ova snežna oluja Eliot da donese do sada najhladniji Božić na Srednjem zapadu još od kasnih 1980-ih, kako prenose američki mediji.

Oluja je prouzrokovala najmanje 12 smrtnih slučajeva, dok je više od 1,5 miliona ljudi ostalo bez struje.

Samo u petak je otkazano više od 5.700 letova.

(Kurir.rs/N.M./Sky News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track