PROCURELE BELEŠKE KINESKIH EPIDEMIOLOGA: 250 miliona zaraženih od korone u prvih 20 dana decembra! 18 odsto populacije Kine
Foto: AP Ng Han Guan

pandemija

PROCURELE BELEŠKE KINESKIH EPIDEMIOLOGA: 250 miliona zaraženih od korone u prvih 20 dana decembra! 18 odsto populacije Kine

Planeta -

Američki CNN objavio je informaciju da je skoro 250 miliona ljudi u Kini možda zaraženo koronavirusom u prvih 20 dana decembra i to prema proceni kineskih najviši zdravstevnih zvaničnika, što su objavili Fajnanšel Tajms i Blumberg.

CNN navodi, da ako je ova procena tačna, pošto ne može nezavisno da se i potvrdi, ukazuje da je koronom u Kini zaraženo 18 posto stanovnika te države od milijardu i po koliko ona ima, što predstavlja najveći broj zaraženih od početka pandemije na globalnom nivou.

CNN navodi da su navedene brojke predstavljene na internom sastanku kineske Nacionalne zdravstvene komisije u sredu, što navode i Blumberg i Fajnanšel Tajms, a koji se pozivanju na izvor koji je upoznat sa tim izveštajem.

Ono što je interesantno jeste i da je kopija izveštaja sa objavljenim podacima u petak osvanula na kineskim društvenim mrežama. Ono što CNN tvrdi jeste da se autoentičnost tog dokumenta ne može potvrditi, a i kineska Nacionalna zdravstvena komisija nije odgovorila CNN na pitanja o ovom dokumentu.

Među procenama koji se navode u izveštaju bilo je otkriće da je u utorak 20. decembra širom Kine bilo zaraženo 37 miliona ljudi, što je u suprotnosti sa zvaničnim podatkom o 3.049 novih infekcija koje su prijavljene tog dana.

Kina, pobuna, fabrika
foto: Printscreen Twitter

Fajnanšel Tajms navodi i da je ovu informaciju saopštio Sun Jang, zamenik direktora kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. On je predstavio cifre o broju zaraženih na sastanku iza zatvorenih vrata.

Sun je prema navodu ovog medija objasnio da je stopa širenja koorne i dalje u porastu i izneo procenu da više od polovine stanovnika Pekinga i Sečuana je vež zaraženo.

Procene o broju zaraženih usledile su posle kineske odluke da početkom decembra naglo ukinu svoju strogu politiku "Nula kovida", koja je bila na snazi pune tri godine.

CNN navodi da su brojke u suprotnosti sa onim zvaničnim of 62.592 simptomatska slučaja koja su zabeležena u prvih 20 dana decembra.

Ono što jeste problem je u tome kako je Nacionalna zdravstvena komisija došla do podataka o broju zaraženih, pošto su vlasti zatvorile nacionalnu mrežu punktova za PCR testiranje i rekle da će prestati da prikupljaju informacije o asimptomatskim slučajevima. Inače Kinezi imaju opciju da koriste i brze antigenske tesotove na koronu i nius u slučaju da budu pozitvini to prijavljuju vlastima.

Šangaj
foto: Kurir Televizija

Kina je u decembru zvanično prijavila osam smrtnih slučajeva, što je veoma nisko s obzirom na širenje zaraze navodi CNN. Tu se dodaje i niska stopa dodatne vakcinacije starijih zaraženih. Naime samo 42, 3 posto starijih od 80 godina je vakcinisano.

Prema izveštajima Nacionalne zdravstvene službe samo smrti uzrokovane upalom pluća i respiratornom insuficijencijom nakon zaraze virusom klasifikovane su kao smrtni slučajevi od Kovida, rekao je Vang Guikiang, infektolog na konferenciji za novinare u utorak.

„Brojke izgledaju uverljivo, ali nemam drugih izvora podataka sa kojima bih ih uporedio. Ako su procenjeni brojevi zaraženih koji se ovde pominju tačni, to znači da će vrhunac epidemije širom zemlje nastupiti u toku sledeće nedelje“, rekao je Ben Kauling, profesor epidemiologije na Univerzitetu u Hong Kongu za CNN u izjavi poslatoj elektronskom poštom, upitan o navodnim procenama Nacionalne zdravstvene komisije.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track