POKOLJ CIVILA NA BADNJI DAN Objavljeni UZNEMIRUJUĆI snimci nakon napada na Herson, Zelenski: "Ubijaju iz ZADOVOLJSTVA" (VIDEO)
Foto: Twitter/tvtoront

tela rasuta po putu

POKOLJ CIVILA NA BADNJI DAN Objavljeni UZNEMIRUJUĆI snimci nakon napada na Herson, Zelenski: "Ubijaju iz ZADOVOLJSTVA" (VIDEO)

Planeta -

Ruske snage su na Badnji dan žestoko napale centar grada Hersona na jugu Ukrajine, koji je nedavno oslobođen.

U napadu je ubijeno najmanje osmoro civila, a 58 ih je povređeno. Među ranjenima je i šestogodišnja devojčica.

Jaroslav Januševič, guverner Hersonske oblasti, objavio je da je devojčica teško povređena u ruskom napadu te prebačena u bolnicu s više povreda od šrapnela. Njeno stanje je ozbiljno, objavio je.

Na društvenim mrežama je objavljen uznemirujući video snimak koji prikazuje stravične posledice granatiranja Hersona, gde se vide tela civila na putu.

Ruske snage su navodno napale oslobođene delove Hersonske oblasti 74 puta artiljerijom, minobacačima i tenkovima, naveo je.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je uznemirujuće fotografije posledica napada.

Herson
foto: Twitter/tvtoront

"Ujutro u subotu, na Badnji dan, u centru grada! To nisu vojni objekti. To nije rat po definisanim pravilima. To je teror. Ovde se ne radi o vojnim metama. Ovde se radi o ubijanju zbog zastrašivanja, ali i zadovoljstva", ocenio je Zelenski u svojoj objavi.

Na jednoj od objava na Tviteru vidi se potpuno uništen automobil.

U njemu se nalazi telo osobe koja je živa spaljena usled eksplozije prouzrokovane granatiranjem, navodi ukrajinski aktivista.

Zelenski je objavio i uznemirujuće fotografije na kojima se vide lokve krvi, kao i tela civila rasuta po putu.

Herson
foto: Twitter/tvtoront

"Društvene mreže će te fotografije najverovatnije označiti kao 'osetljiv sadržaj'. Ali to nije osetljiv sadržaj - to je stvarni život Ukrajine i Ukrajinaca", napisao je Zelenski uz fotografije.

O napadima se danas oglasio i Kirilo Timošenko, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji ih je opisao kao "činove terorizma".

Podsetimo, ukrajinske snage nedavno su oslobodile zapadni deo Hersonske oblasti.

Oslobođen je čitav deo te regije smešten zapadno od reke Dnjepar, što uključuje i grad Herson, koji je pod ruskom okupacijom bio gotovo devet meseci. Oslobođenje grada Hersona bilo je posebno značajno jer se radilo o jedinom glavnom gradu neke ukrajinske regije koji je bio pod okupacijom ruskih snaga.

Od povlačenja na istočnu obalu reke Dnjepar, ruske snage neumorno granatiraju oslobođene delove Hersonske oblasti, te ubijaju civile i uništavaju elektroenergetsku infrastrukturu.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track