TENKOVSKA BITKA KOD ČERNIGOVA: Kako je ukrajinska 1. oklopna brigada zaustavila ruske tenkove, prvog dana rata! T-64 B protiv T-72
Foto: screenshot Twitter/Pluton

objavio forbs

TENKOVSKA BITKA KOD ČERNIGOVA: Kako je ukrajinska 1. oklopna brigada zaustavila ruske tenkove, prvog dana rata! T-64 B protiv T-72

Planeta -

Ukrajinska 1. tenkovska brigada, za koju mnogi veruju da je najbolja ukrajinska tenkovska formacija, ne samo da je preživela tešku rusku navalu koja je počela prvog dana invazije na Ukrajinu, već je i porazila protivnika deset puta većeg broja. Kako su branioci Černigova napisali jednu od najdramatičnijih priča o ratu u Ukrajini do sada?

Šestonedeljna odbrana grada Černigova, koju je predvodila 1. tenkovska brigada, počela je prvog dana ruske invazije na Ukrajinu. Vojni analitičari i reporteri koji su pratili borbe za grad na severu Ukrajine otkrili su nove detalje bitke za koju kažu da će ući u legendu, prenosi Forbs.

Ruski komandanti su verovatno očekivali da će 1. tenkovska brigada biti laka meta prvog dana rata. U ranim jutarnjim satima 24. februara ruske rakete i artiljerija napali su većinu kasarni oko 20 aktivnih brigada ukrajinske vojske.

Ali ukrajinske brigade, uključujući 1. tenkovsku brigadu, su se razišle, a rusko bombardovanje je uništilo uglavnom prazne kasarne. Nakon početne artiljerijske pripreme, ruska 41. kombinovana armija je sa svojih položaja oko belorusko-ruske granice krenula ka gradu Černigovu, koji je pre rata imao skoro 300.000 stanovnika. Ruske trupe koje su napredovale ka gradu brojale su 20.000 vojnika i stotine tenkova T-72.

Herson, tenkovi, bitka
foto: Foto Printscreen Twiter

Nasuprot njima bila je 1. ukrajinska tenkovska brigada sa oko 2.000 vojnika i 100 tenkova - inače verovatno najbolji u inventaru Ukrajine - T-64B i T-64BM. Odbrambeni položaji su postavljeni u poljima i šumama oko Černihiva, napisali su autori Mihajlo Zabrodski, Džek Votling, Oleksander Daniliuk i Nik Rejnolds u studiji o bici za Kraljevski institut ujedinjenih službi i London, koju je rezimirao Forbs.

Ali uprkos brojčanoj nadmoći, 1. tenkovska brigada je imala i druge ključne prednosti. Modernizovani T-64 opremljeni su digitalnim radijima, novim internim komunikacionim i navigacionim sistemima, sistemima za posmatranje sa termovizijskim kamerama, modifikovanom dinamičkom zaštitom i drugim efikasnim karakteristikama“, objasnili su analitičari.

U sistem naoružanja tenka T-64BM „Bulat“ nalazi se tenkovski raketni sistem ukrajinske proizvodnje koji pomoću raketa Kombat omogućava napade na oklopna vozila, utvrđenja, helikoptere i druge ciljeve na udaljenosti do pet kilometara.

Černigov
foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Na efektivnu odbranu uticali su i automatski punjač granata u tenkovima trosedima T-64 i vrhunska obučenost ukrajinskih vozača tenkova.

„Prvih dana rata videli smo mnoge sukobe u šumama, gde je ograničeno kretanje otežavalo Rusima da svojom brojnošću savladaju specifične ukrajinske odbrambene taktike“, objašnjavaju analitičari.

Ukrajincima je tako do pobede pomogla dobra obučenost za borbe na kratkom dometu, takmičarsko naoružanje i pomenuti brži automatski punjač. Zbog efikasne odbrane Ukrajine, ruska 41. kombinovana armija odlučila je da se posle nekoliko dana povuče iz direktnog napada na grad. Stoga je većina ruskih jedinica zaobišla Černigov i krenula ka Kijevu.

Ukrajina, Kijev
foto: screenshot

Propao direktni prodor

Ukrajinska 1. tenkovska brigada i jedinice Teritorijalne odbrane uspele su na kratko da se opuste zahvaljujući uspešnoj odbrani. Tokom ruskog napada na Černigov, ukrajinska brigada je uspela da održi komunikaciju sa gradom, koju Rusi, uprkos svojim naporima, nisu uspeli da prekinu. „Ovo govori o slabom poznavanju situacije i nedostatku aktivnog patroliranja ruskih trupa“, napisali su analitičari događaja.

Černigov
foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Nakon što je zaobišla Černigov, ruska vojska je pokušala da zauzme Kijev i time brzo okonča rat. Ali ukrajinska odbrana se ponovo pokazala, i krajem marta Kremlj je naredio svojim oslabljenim snagama da se povuku. Ukrajinska 1. tenkovska brigada je 31. marta uspela da oslobodi i „odblokira“ autoput koji povezuje Černigov sa Kijevom. To je bio kraj opsade – Ukrajinci su pobedili.

1. tenkovska brigada je teško desetkovana tokom šest nedelja borbi. Brigada se zato nekoliko meseci odmarala, opremala i regrutovala nove vojnike. I ako je pre deset meseci vodila „legendarnu” odbranu, trenutno vodi ofanzivne operacije na istoku zemlje, piše i američki list.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track