"AKO NE BUDE ODMAZDE, ZEMLJA JE GOTOVA": Zbog napada na Makejevku rastu tenzije u Rusiji, moskovski zvaničnici POZIVAJU NA OSVETU
Foto: Printscreen/Twitter

tenzije

"AKO NE BUDE ODMAZDE, ZEMLJA JE GOTOVA": Zbog napada na Makejevku rastu tenzije u Rusiji, moskovski zvaničnici POZIVAJU NA OSVETU

Planeta -

Moskovski zvaničnici moraju biti kažnjeni jer nisu zaustavili razorni napad na vojnu kasarnu, rekli su kritičari u Rusiji, usred rastućeg besa zbog jednog od najsmrtonosnijih pojedinačnih napada na snage Vladimira Putina od početka rata u Ukrajini.

Rusija je saopštila da su 63 vojnika poginula kada su četiri visokoeksplozivne rakete pogodile privremenu bazu u gradu Makejevka. Kijev je naveo da je broj mrtvih mnogo veći, te procenjuje da je u napadu oko 400 ruskih vojnika poginulo, prenosi The Telegraph.

Sergej Mironov, političar i bivši predsednik ruskog senata, zahtevao je da se zvaničnici koji su „dozvolili koncentraciju vojnog osoblja u nezaštićenoj zgradi” i drugi koji nisu pružili adekvatnu bezbednost suoče sa krivičnom odgovornošću.

Grigorij Karasin, ruski senator, zahtevao je osvetu protiv NATO-a i Ukrajine, zajedno sa "preciznom unutrašnjom analizom" incidenta.

U međuvremenu, zamenik predsednika gradskog parlamenta Moskve, Andrej Medvedev, oglasio se povodom najsmrtonosnijeg pojedinačnog napada na rusku vojsku od početka rata.

Tom prilikom, on je rekao da "ako ne bude izvršena odmazda za gubitke, zemlja je gotova". Andrej je dodao da su vlasti, civilne i vojne, u obavezi da poštuju ljudske živote.

Podsetimo, u noći 1. januara izvršen je raketni napad na Makajevku u aneksiranom delu Donjecke regije, usled čega je uništena strukovna škola br. 19, Kremlivska ulica, 48, u kojoj su bili stacionirani ruski rezervisti.

Ovo je prvobitno saopštilo Odeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine na svom Telegram kanalu, a u međuvremenu su tu vest potvrdili i drugi izvori.

Prema prvim podacima, u ukrajinskom napadu je poginulo oko 400 ruskih vojnika (cifra koju zastupa Kijev), a 300 ih je povređeno. Ukrajinski mediji pišu da su mobilizovani Rusi bili smešteni u zgradi strukovne škole, dok publikacija Readovka izveštava da je udarac izveden iz MLRS HIMARS, prenosi Jutarnji list.

Oružane snage Ukrajine objavile su kriptovanu poruku na Telegramu, koja glasi: "Zbog ‘neopreznog rukovanja uređaja za grejanje', nepoštovanja sigurnosnih mera, kao i pušenja na neodređenom mestu, Deda Mraz je u vreće spakovao oko 400 leševa", navodi se u ovoj poruci, prenosi CNBC.com.

CNN prenosi da su pro-ruski vojni blogeri osudili neorganizovanost ruskih rezervista, rekavši da su se nalazili pored velike količine municije i eksplozivnih naprava, koje su eksplodirale prilikom udara ukrajinskog HIMARS-a, što se tumači kao fatalna greška.

Po svemu sudeći, Ukrajinci su preko svojih doušnika saznali da se ruske trupe odmaraju u strukovnoj školi u Makajevki, i kada su proverili informaciju, odlučili su da ih unište HIMARS-ima. Ovaj slučaj je potvrda neverovatno loše ruske organizacije, jer su u proteklim mesecima na identičan način izgubili ogroman broj vojnika i tehnike, a da iz toga nisu izvukli nikakvu pouku.

(Kurir.rs/The Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track