AUSTRALIJA U ŠOKU POSLE SUDARA HELIKOPTERA: U nesreći poginulo četvoro ljudi, povređeni, među njima i dvoje dece U TEŠKOM STANJU
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

istraga u toku

AUSTRALIJA U ŠOKU POSLE SUDARA HELIKOPTERA: U nesreći poginulo četvoro ljudi, povređeni, među njima i dvoje dece U TEŠKOM STANJU

Planeta -

Istražitelji i dalje pokušavaju da utvrde šta je izazvalo smrtonosni sudar dva helikoptera na australijskoj Zlatnoj obali, kažu zvaničnici a prenosi BBC.

Britanski par i dvoje Australijanaca poginuli su u ovoj nesreći, koja se desila u ponedeljak u blizini odmarališta Morski svet u Kvinslendu.

U nesreći je povređeno još troje, uključujući i dvoje dece.

helikopter
foto: EPA-EFE/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Zvaničnici kažu da se nesreća dogodila manje od 20 sekundi pošto je jedan helikopter poleteo sa peščanog spruda.

On se u vazduhu sudario se sa drugim helikopterom koji je upravo sletao.

„Treba da saznamo šta se dešavalo u ta dva kokpita u to vreme“, rekao je komesar za vazdušnu bezbednost Angus Mičel.

Svi poginuli i teško povređeni bili su u helikopteru koji se uzdizao, a on se srušio u roku od nekoliko sekundi pošto je njegov glavni rotor udario u kokpit druge letelice.

Drugi helikopter je sleteo uspravno na sprud. Pet od šest osoba u njemu zadobilo je lakše povrede.

Australijski mediji javili su da je u nesreći poginula 36-godišnja Vanesa Tadros, a među preživelima je i njen desetogodišnji sin, koji je hospitalizovan u kritičnom stanju.

Poginuo je i bračni par Dajan (57) i Ron Hjuz (65) iz Merzisajda u Velikoj Britaniji, koji su mali rođake u Australiji.

helikopter
foto: EPA-EFE/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Četvrta žrtva je 40-godišnja Ešli Dženkinson, iskusni pilot helikoptera Sea Vorld Helicopters koji je živeo u tom području. Brizbejn tajms je objavio da je on poreklom iz Engleske.

Dečak (10) i žena (33) ostali su u kritičnom stanju u bolnici, saopštila je policija. Devetogodišnji dečak sa teškim povredama je u stabilnom stanju.

Oba helikoptera su obavljala turističke letove za Morski svet - jedan od nekoliko popularnih tematskih parkova na Zlatnoj obali.

Još uvek ima mnogo pitanja na koja istražitelji pokušavaju da odgovore - najvažnije je zašto je jedan helikopter poleteo tako blizu drugog koji je pokušavao da sleti.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja