UKRAJINA POBIJA RUSKE TVRDNJE DA JE SOLEDAR ZAUZET! Zvaničnici oštro demantuju: "Jurišne grupe krenule su u KONTRANAPAD"
Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP / Profimedia

OPREČNE REAKCIJE

UKRAJINA POBIJA RUSKE TVRDNJE DA JE SOLEDAR ZAUZET! Zvaničnici oštro demantuju: "Jurišne grupe krenule su u KONTRANAPAD"

Planeta -

Iako je ruska vojska danas saopštila da su snage preuzele kontrolu nad gradom Soledar na istoku Ukrajine, tvrdeći da je to prvi veliki dobitak Moskve na bojnom polju u poslednjih pola godine, Kijev je istakao da se ukrajinske trupe i dalje bore u tom gradu i demantovao navode ruske vojske.

Portparol istočne ukrajinske vojne komande Sergej Čerevatij rekao je u telefonskom razgovoru Rojtersu da Soledar nije pod ruskom kontrolom.

- Naše jedinice su tamo, grad nije pod ruskom kontrolom - ističe on.

Ukrajinski oficir u toj oblasti, koji je želeo da ostane anoniman, jer nije bio ovlašćen da razgovara sa medijima, takođe je rekao Rojtersu telefonom da Rusi nisu u potpunosti zauzeli grad.

- Sinoć je artiljerijska vatra bila kao iz pakla, sa obe strane. Koliko ja znam, naši momci su uspeli uredno da izađu iz nekih delova Soledara i sada jurišne grupe idu u kontranapad, ali mi i dalje držimo grad.

Zauzimanje Soledara bi, međutim, bio najveći dobitak Rusije od avgusta, nakon niza ponižavajućih povlačenja tokom većeg dela druge polovine 2022. Ruske snage se bore mesecima da zauzmu Bahmut.

Zauzimanje Soledara omogućava i da se preseku putevi za snabdevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku i da se opkole preostale jedinice u gradu.

Kurir.rs/reuters.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja