POLJSKA TENKOVSKA DIPLOMATIJA: Moravjecki putuje u Berlin da ubedi Šolca da Ukrajini da što pre da Leoparde 2! Kijevu se žuri
Foto: Hannu Mononen / Alamy / Alamy / Profimedia

naoružavanje

POLJSKA TENKOVSKA DIPLOMATIJA: Moravjecki putuje u Berlin da ubedi Šolca da Ukrajini da što pre da Leoparde 2! Kijevu se žuri

Planeta -

Poljski premijer Matevš Moravjecki pred put u Berlin, gde odlazi da ubedi nemačkog kancelara Olafa Šolca da Ukrajini daju tenkove Leopard 2 izjavio je da ne može da zamisli da Nemačka ne da saglasnost o isporuci tenkova Leopard 2.

"Važno je da prestanemo da odugovlačimo i da se fokusiramo na stvarnu podršku", rekao je Moravjecki.

On je odgovarajući na pitanje novinara o transferu tenkova Leopard 2 vlastima u Kijevu rekao da će o tome razgovarati sa političarima različitih opcija nemačke politike i napomenuo da su Ukrajini potrebni savremeni, zapadni tenkovi.

Moravjecki je naglasio i da je na prebacivanje tenkova pozvao i američki predsednik Džo Bajden.

„Nadam se da će se naši nemački partneri ohrabriti i da će moći da Ukrajini dodele značajan deo neophodne teške opreme u vidu tenkova Leopard. Spremni smo da to učinimo“, izjavio je premijer.

On je priznao da je za prenos tenkova proizvedenih u Nemačkoj potrebna saglasnost nemačkih vlasti. Predsednik Poljske Andžej Duda je u sredu u Lavovu saopštio da je Poljska odlučila da premesti četu tenkova Leopard 2 (10-14 tenkova) u Ukrajinu kao deo izgradnje međunarodne koalicije, koju osim Poljske čini i Finska i Danska zemlje koje takođe imaju Leoparde.

S druge nemački portal Handelsblatt piše u trekstu od 16.januara 2023. da Savezna vlada u Berlinu se već priprema za isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini . Handelsblatt je to saznao iz krugova upoznatih sa idejom o tome kako bi Nemačka mogla da učestvuje u planiranom savezu korisnika evropskih leoparda.

Debatu su pokrenule Poljska, Finska i Španija, koje žele da predaju tenkove iz sopstvenih zaliha Kijevu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je više puta tražio borbene tenkove kako bi se mogao odbraniti od ruskog napada.

Kurir.rs/A.M./Pap/Handelsblatt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track