ZIMSKA OLUJA ŽERARD PARALISALA ZAPADNU FRANCUSKU: 90.000 domaćinstava ostalo bez struje! Brzina vetra 140 km na čas! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

kataklizma na zapadu evrope

ZIMSKA OLUJA ŽERARD PARALISALA ZAPADNU FRANCUSKU: 90.000 domaćinstava ostalo bez struje! Brzina vetra 140 km na čas! VIDEO

Planeta -

Zbog zimske oluje Žerar koja je pogodila zapadnu Francusku oko 90.000 domaćinstava ostalo je bez napajanja električnom energijom. Očekuje se da će udari vetra da dostignu brzinu od 140 km/h.

Prefekture 22 departmana severozapadne Francuske u kojima Météo-France proglasio narandžasti stepen uzbune zbog jakih vetrova od ponoći, u nedelju uveče, pozivali su stanovnike da budu oprezni i da ograniče svoje kretanje pre dolaska zimske oluje Žerard, koji prelazi severozapad Francusku u ponedeljak 16. januara.

Područje pokriva veliku severozapadnu četvrtinu zemlje uključuje: Bretanju, Normandiju, Pays de la Loire, kao i departmane Eure-et-Loir, Loir-et-Cher, Indre-et -Loire, Nièvre, Deux -Sèvres, Vienne, Charente-Maritime i Charente.

Udari vetra iznose od 110 km/h pa do čak 140 km/h na obali i ostrvima, dok je u unutrašnjosti brzina između 80 i 100 km/h.

Oko 90.000 domaćinstava ostalo je bez struje u ponedjeljak u 11 sati, od čega dve trećine na zapadu, prema podacima upravitelja mreže Enedisa. Takođe, prijavljeni su i problemi u funkcionisanju železnica zbog drveća koje palo na šine, prenosi Le Monde.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track