UKRAJINA ĆE DOBITI KASETNU MUNICIJU: Jedna od evropskih zemalja sprema isporuku, čeka se dozvola za slanje iz Nemačke
Foto: Shutterstock

smrtonosno

UKRAJINA ĆE DOBITI KASETNU MUNICIJU: Jedna od evropskih zemalja sprema isporuku, čeka se dozvola za slanje iz Nemačke

Planeta -

Vlada jedne od evropskih zemalja pristala je da isporuči Ukrajini kasetnu municiju, objavio je TV kanal Al Arabiia, pozivajući se na neimenovanog evropskog zvaničnika, a prenosi TASS.

Sagovornik koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je vlada njegove zemlje odobrila isporuku kasetne municije Ukrajini i da radi na dobijanju dozvole od Nemačke, koja je bila uključena u njihovu proizvodnju.

"Ukrajinci je traže. To je legalno oružje. Kolateralna šteta od njih nije tako velika kao nekada. Bila je veoma velika 1940-ih i 1950-ih, a sada je sasvim prihvatljiva", rekao je evropski zvaničnik. On je dodao da je Berlinu potrebno neko vreme da donese odluku.

Kasetna municija je napunjena velikim brojem eksplozivne podmunicije različite namene (protivtenkovska, protivpešadijska, zapaljiva i dr.). Ona je u službi armija mnogih zemalja u obliku bombi, artiljerijskih granata i raketnih bojevih glava.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

1. avgusta 2010. godine stupila je na snagu Konvencija o kasetnoj municiji, koju su potpisale 123 zemlje, a ratifikovalo samo njih 110. One su se, posebno, obavezale da nikada, ni pod kojim okolnostima, neće proizvoditi, koristiti ili davati takvu municiju bilo kome.

Od evropskih zemalja, konvenciju nisu potpisale Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Grčka, Gruzija, Letonija, Poljska, Rusija, Rumunija, Srbija, Turska, Ukrajina, Finska i Estonija. Kipar je potpisao dokument, ali ga nije ratifikovao.

Ranije je časopis Forin Polisi, pozivajući se na američke i evropske zvaničnike, izvestio da je Turska počela da isporučuje Ukrajini američki kasetnu municiju iz Hladnog rata od novembra 2022. Kasnije je zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin ove navode nazvao lažnim.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track