RUSKI BROD KOD OBALE JUŽNE AFRIKE IZAZVAO ZABRINUTOST: Strahuje se da Moskva cilja na istraživanje PODZEMLJA na Antarktiku (FOTO)
Foto: lexander Galperin / Sputnik / Profimedia

Misterija u Kejptaunu

RUSKI BROD KOD OBALE JUŽNE AFRIKE IZAZVAO ZABRINUTOST: Strahuje se da Moskva cilja na istraživanje PODZEMLJA na Antarktiku (FOTO)

Planeta -

Ruski ledolomac u naučnoj misiji zaustavio se ovog vikenda u Kejptaunu, a to je izazvalo zabrinutost među klimatskim aktivistima koji strahuju da Moskva cilja na istraživanje podzemlja na Antarktiku, zaštićenog područja.

Akademik Aleksandar Karpinski, koji je doputovao u subotu u Južnu Afriku, na putu je ka Južnom polu u okviru naučne misije pokrenute krajem 2022. godine, preneli su ruski mediji.

Brod je deo ekspedicije "Polar Marine Geosurvey", podružnice ruske državne kompanije za istraživanje rudarstva RosGeo.

"Verujemo da će eksploatacija biti sledeći korak" posle istraživanja bogatstava podzemlja, rekla je portparolka nevladine organizacije o klimi "Extinction Rebellion" Žaki Tuk (Jacqui Tooke).

Grupa ekoloških aktivista okupila se danas u luci Kejptaun uz skandiranje - "Ne fosilnim gorivima, ruke dalje od Antarktika, ne ratu!".

Na Antarktiku je zabranjena eksploatacija podzemlja (rude, gas, nafta).

RosGeo je demantovao da želi da istražuje te resurse.

"Aktivnosti RosGeo-a na antarktičkom kontinentu i u susednim morima su isključivo naučne prirode", navela je ruska kompanija.

Aktivisti Grinpisa (GreenPeace) smatraju da Južna Afrika ima moralnu dužnost da ne dozvoli aktivnost u ekološki veoma osetljivom području.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track