BELA KUĆA NEGIRALA DA JE MINIRALA SEVERNI TOK: To je potpuna laž i fikcija!
Foto: Printscreen Twitter

BELA KUĆA NEGIRALA DA JE MINIRALA SEVERNI TOK: To je potpuna laž i fikcija!

Planeta -

Ronioci američke mornarice su prošlog leta postavili eksploziv ispod gasovoda Severni tok, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije, objavio je na svom sajtu ugledni amrički novinar Sejmur Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, pozivajući se na obavešteni izvor

Rojters nije mogao da proveri izveštaj, koji je objavio američki istraživački novinar Sejmur Herš na svom blogu, u kojem se navodi umešanost SAD u eksplozije.

„Prošlog leta, mornarički ronioci, koji su delovali pod okriljem vežbe NATO-a poznate kao Baltops 22, postavili su daljinski aktivirane eksplozivne naprave koje su tri meseca kasnije uništile tri od četiri gasovoda Severni tok“, napisao je on, prenosi RIA Novosti.

Kako navodi Rojters, Herš je u članku naveo, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju Severnog toka 2 doneo lično američki predsednik Džozef Bajden.

Prema njegovim rečima, Bajden je to učinio devet meseci nakon razgovora sa zvaničnicima administracije koji se bave nacionalnom bezbednošću, Džejkom Salivenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, podsekretarom za politička pitanja Viktorijom Nuland i drugima.

Bela kuća je u sredu saopštila da je Heršov izveštaj „potpuno lažan i potpuna fikcija“.

„Ovo je potpuno lažna i potpuna fikcija“, rekla je Adrijen Votson, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće. Slično je rekao i portparol Stejt departmenta.

Moskva je, bez pružanja dokaza, u više navrata govorila da Zapad stoji iza eksplozija koje su pogodile gasovode Severni tok 1 i 2 prošlog septembra – infrastrukturnih projekata vrednih više milijardi dolara koji su prenosili ruski gas u Nemačku ispod Baltičkog mora.

Zapadni zvaničnici su negirali te optužbe.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track