BAJDEN ŽESTOKO ODGOVORIO PUTINU IZ VARŠAVE: "Ukrajina nikada neće biti ruska pobeda, NATO je ujedinjeniji NEGO IKAD" (VIDEO)
Foto: EastNews / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

predsednik sad održao govor u varšavi

BAJDEN ŽESTOKO ODGOVORIO PUTINU IZ VARŠAVE: "Ukrajina nikada neće biti ruska pobeda, NATO je ujedinjeniji NEGO IKAD" (VIDEO)

Planeta -

Predsednik SAD Džozef Bajden obratio se iz Varšave uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu.

Obraćanje je usledilo samo nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin održao istorijski govor tokom kojeg je opet optužio Zapad za situaciju u Ukrajini.

Bajden se obratio ispred Kraljevskog zamka u Varšavi.

"Savez je snažniji nego ikad"

Bajden je naglasio da je Severnoatlantski savez "snažniji nego ikad", pred prvu godišnjicu izbijanja rata u Ukrajini.

"Godinu dana kasnije, rekao bih da je NATO snažniji nego ikad", naglasio je Bajden. On je naglasio je da je "zaista izvanredno" kakvu je potporu Ukrajini i Ukrajincima dala Poljska.

Bajden je rekao da je Poljska jedan od velikih saveznika Sjedinjenih Američkih Država i zahvalio se predsedniku Poljske Dudi što mu je uzvratio dobrodošlicu.

Pozdravio je Poljsku kao "velikog saveznika" i rekao da se pre godinu dana "svet pripremao za pad Kijeva", a danas Ukrajina i njen glavni grad stoje "visoki, ponosni i slobodni".

"Kijev čvrsto stoji, stoji ponosno i ono što je najvažnije slobodno", naglasio je Bajden, dodavši da se ceo svet se suočio sa iskušenjem da odgovori na rat sa Rusijom.

Džo Bajden
foto: Printskrin / You Tube

"Odgovorili smo, odgovorićemo, ujedinili smo se", istakao je Bajden tokom obraćanja.

On je dodao da je godinu dana otkako je počeo rat u Ukrajini svet ujedinjen.

'Nakon što je Rusija krenula u invaziju, ceo svet je bio testiran. Demokratija je bila na iskušenju u svom odgovoru na rat koji je Rusija pokrenula pre godinu dana. Odgovorili smo ujedinjeni, svet nije gledao na drugu stranu", poručio je.

"Demokratija je prejaka, Putin se morao povući"

Dodao je da su se zapadni saveznici zalagali za suverenitet i demokratiju pred ratom i da će to i nastaviti "bez obzira na sve". Rekao je i da je Putin očekivao da će se ukrajinski narod predati kada su njegovi tenkovi ušli 24. februara u njihovu zemlju. ''Ali ukrajinski narod je previše hrabar", dodao je.

“Bili smo jedinstveni, demokratija je bila prejaka. Umesto lake pobede koju je Putin video i predviđao, otišao je s izgorelim tenkovima i razbijenim snagama. Mislio je da će se NATO raspasti i podeliti - umesto toga, NATO je ujedinjeniji i jedinstveniji nego ikad pre", poručio je.

''Od Atlantika do Pacifika, mi smo ujedinjeni, demokratija je prejaka. Putin se morao povući. Mislio je da će rasturiti NATO, a doveo je Švedsku i Finsku u NATO. NATO je sada jači”, naglasio je.

"Putin više u sumnja u naše jedinstvo, ali sumnja u našu istrajnost. Ali nema sumnji. Naša podrška Ukrajini neće popustiti i nećemo se umoriti. U pitanju je sloboda", rekao je Bajden.

Džo Bajden
foto: Printskrin / You Tube

"Ukrajina nikada neće biti ruska pobeda"

Bajden je rekao da je Putin danas suočen s onim za što pre godinu dana nije mislio da je moguće - svetska demokratija je ojačala, a ne oslabila.

“Ali autokrate sveta su oslabile, a ne ojačale, jer je u trenucima velikih preokreta i neizvesnosti najvažnije znati za šta se zalažete. A znati ko stoji uz tebe čini veliku razliku', poručio je.

'Putinova želja pada u vodu. Demokratija će braniti slobodu danas, sutra i zauvek. Zajedno s građanima Ukrajine. Apetiti autokrata poput Putina ne mogu se umiriti, može im se samo suprotstaviti. Oni razumeju samo jednu reč - ne, ne, ne. Ali Ukrajina nikada neće biti ruska pobeda”, uzviknuo je predsednik Amerike.

Bajden Rusima: "Ne želimo da uništimo vašu zemlju"

Bajden se obratio i građanima Rusije poručivši im da SAD i NATO ne žele da unište njihovu zemlju.

“Nema zavere protiv Rusije, kako je danas rekao Putin. Ovaj rat nije nužnost, nego tragedija. Putin može da okonča rat jednom rečenicom. Pobeda Rusije bi značila kraj Ukrajine, zato se brinemo za to da se Ukrajina može odbraniti. Stojimo uz slobodu. To Amerikanci rade i to Amerikanci jesu. Putin je pokušao da izgladni Evropu, spreči Ukrajinu da izvozi hranu, izazove globalnu krizu hrane”, nastavio je Bajden.

“Članak pet NATO-a je čvrst kao stena. Napad na jednu je napad na sve, to je sveta zakletva. Sveta zakletva da branimo svaki pedalj NATO teritorija”, naglasio je.

Duda: Poseta Bajdena važan znak bezbednosti

Poseta predsednika SAD Džozefa Bajdena Poljskoj je važan znak posvećenosti Sjedinjenih Država održavanju bezbednosti u Evropi, smatra poljski predsednik Andžej Duda.

"Vaša poseta je važan znak bezbednosti, signal odgovornosti SAD za bezbednost sveta i Evrope. Amerika može da održi svetski poredak“, rekao je Duda Bajdenu tokom njihovog bilateralnog sastanka.

Podsetimo, Vladimir Putin ranije danas je saopštio i da Rusija suspenduje učešće u sporazumu novi START, u svom poslednjem velikom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja sa SAD.

Bajden je u ponedeljak nakon nenajavljene posete Kijevu stigao u Varšavu, gde je pružio podršku ukrajinskom predsedniku.

Bajden je obavio razgovor sa poljskim liderom Andžejom Dudom, prilikom kojeg su pričali o jačanju istočnog krila NATO, koje se suočava sa nastavkom sukoba u Ukrajini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track